19.09.2019.

18:05 >> 18:08

Foto:

Planeta

HTELI DA NAPAKOSTE RUSIJI, PA DOBILI ŠAMARČINU LIČNO OD PUTINA! G7 se zeznuo "za sve pare", osim Moskve moraće sada da računaju i na Kinu i na Indiju!

Jednako je važno, za Putina je potpuno iracionalno imati bilo koju veliku međunarodnu političku ili ekonomsku grupu bez sila poput Kine i Indije. Drugim rečima, stara dominacija kluba zapadne elite ne samo da se završava, već i ne predstavlja stvarnost savremenog sveta.

Putin je otvoreno izrazio svoje mišljenje i uverenje o geopolitičkim pomacima tokom Istočnog ekonomskog foruma, koji je održan ovog meseca na dalekom istoku Ruske Federacije. U isto vreme, Putin radi na jačanju saradnje s Indijom kako bi povećao svoje prisustvo na Dalekom Istoku na osnovu povćanja ekonomske trgovine i budućih transportnih pravaca.

Putin je, u skladu sa stavovima koje je nedavno izrazio francuski predsednik Emanuel Makron, rekao da "vodeću ulogu Zapada ne može zamisliti kao efikasnu međunarodnu organizaciju bez Indije i Kine".

Nedavno su najviši ruski zvaničnici izrazili oprez zbog ponovnog ulaska zemlje u G8, što je tema koja se pojavila nakon nedavnih pozitivnih komentara američkog predsednika Donalda Trampa. Poslanik Konstantin Kosačev smatra da je primerenije proširiti grupu na G10, koja bi obuhvatala Kinu i Indiju.

To se zasniva na ekonomskim, geopolitičkim i drugim važnim faktorima, ali i na činjenici da obe zemlje imaju veoma dobre odnose sa Ruskom Federacijom.

Kosačev je rekao: "Mislim da bi povratak Rusije imao smisla samo ako bi bilo moguće izbeći zamku sedam protiv jednog".

Takođe, u skladu sa logikom Putina i drugih u Ruskoj Federaciji, potreban je novi pristup kako bi se prilagodio rastućem usponu Kine i Indije.

- To bi, naravno, bilo moćan fenomen - dodao je Konstantin Kosačev.

Sve u svemu, Putinova logika zasniva se na promenljivoj dinamici međunarodne zajednice. Drugim rečima, da li je moguće da postoji veliki međunarodni ekonomski i politički samit koji poriče Kinu i Indiju?

Tagovi: