18.10.2019.

23:20 >> 23:22

Foto:

Planeta

(FOTO/VIDEO) BARSELONA GORI, ŽESTOKI SUKOBI POLICIJE I DEMONSTRANATA! Peti dan masovnih protesta za nezavisnost Katalonije!

Proteste, petog dana zaredom, obeležili su sukobi između policije i demonstranata.

Demonstranti su bacali kamenje i konzerve na policajce i zapalili kante za smeće na jednom od glavnih bulevara, preneo je Rojters. Policija je uzvratila suzavcem i gumenim mecima.

Najžešći sukobi izbili su kod zgrade španske nacionalne policije gde su uhapšene tri osobe, prenosi AP.

U međuvremenu, španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska saopštio je da je tokom ove sedmice na protestima uhapšeno 128 ljudi, a da je 207 policajaca povređeno, javio je AP.

On je dodao da će zakon biti najoštrije primenjen protiv katalonskih separatista koji su pribegli nasilju, kao i da im preti zatvorska kazna do šest godina zbog napada na policiju.

Tokom protestnog skupa okupljeni su nosili brojne zastave koje simbolišu nezavisnost i transparente „Sloboda političkim zatvorenicima".

Danas je u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 miliona stanovnika, počeo opšti štrajk na poziv sindikata koji podržavaju nezavisnost.

(FOTO/VIDEO) KLJUČA KATALONIJA! Više stotina hiljada da ljudi na protestima u Barseloni!

Hiljade demonstranataa došle su u Barselonu iz ostalih gradova, a katalonska vlada i stranke za nezavisnost pozvale su ih na mirne proteste.

- Nećemo stati dok ne dođemo do slobode. Ujedinjeni narod nikada neće biti pod represijom - istakao je Marsel Mauri, portparol civilne organizacije Omnium Kultural citirajući pismo lidera te organizacije Žordija Kuičarta osuđenog na 9 godina zatvora zbog podsticanja stanovnika na ustanak zbog pripremanja i organizovanja zabranjenog referenduma o nezavisnosti pre dve godine.

Ovo je peti dan masovnih protesta nakon što je u ponedeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetoro katalonskih zvaničnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organizovanja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud i posledičnog proglašenja republike Katalonije.

Osuđeni su zbog podsticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organizovanje zabranjenog referenduma.

Španski premijer Pedro Sančes rekao je ranije u petak da se nikome ne sudi zbog ideja nego zbog kršenja zakona te poručio da će izgrednici biti kažnjeni.

Tagovi: