21.10.2019.

19:48 >> 20:03

Foto:

Planeta

(VIDEO) VANREDNO STANJE U ČILEU, 11 MRTVIH, VOJSKA NA ULICAMA! Pinjera: Zemlja je u ratu!

- Mi smo u ratu protiv moćnog i nemilosrdnog neprijatelja, neprijatelja koji ne poštuje nikoga i ništa i koji je spreman da koristi nasilje i zločine bez ikakvih ograničenja - rekao je Pinjera juče novinarima.

Informer

U Santjagu je drugu noć zaredom na snazi bio policijski čas, koji traje od 19.00 do 06.00 po lokalnom vremenu. Vanredno stanje je pored prestonice proglašeno, i u velikom broju regiona, kao i u drugim najvećim gradovima.

Informer

General Havijer Iturijaga, kog je Pinjera u petak zadužio da povrati red , pozvao je građane da ostanu "mirni" i da ne napuštaju domove.

Neredi su nastavljeni i juče, a popodne su se demonstranti u centru Santjaga sukobili s policijom dok je u drugim delovima grada došlo do više različitih pljački.

Vatrogasci su naveli da je pet osoba nastradalo kada je tokom pljačke fabrike za proizvodnju odeče izbio požar, dok je još dvoje poginulo u noći između petka i subote u požaru u supermarketu.

Dve osobe su pogođene mecima i hospitalizovane su u "teškom" stanju, posle incidenta s policijom.

Na ulicama glavnog grada Čilea nalazi se skoro 10.000 policajaca i vojnika. Vojne patrole se Santjagom kreću prvi put od pada diktature generala Augusta Pinočea (1973-1990).

Protesti su počeli u petak zbog povećanja cene karata za metro u Santjagu. Reč je o najrazvijenijoj mreži podzemne železnice u Južnoj Americi koja dnevno preveze oko tri miliona putnika.

Pinjera je u subotu suspendovao odluku o poskupljenju, ali su se protesti nastavili, potpaljeni besom naroda zbog socijalno-ekonomskih uslova i nejednakosti u zemlji hvaljenoj zbog političke i ekonomske stabilnosti, ali u kojoj su zdravstvo i obrazovanje gotovo potpuno u rukama privatnog sektora.

Tagovi: