22.10.2019.

19:49 >> 19:52

Foto:

Planeta

(VIDEO) PUTIN I ERDOGAN DOGOVORILI "SUDBONOSNO REŠENJE" ZA SIRIJU, TRAMP PRETI DA ĆE BOMBARDOVATI TURSKU! Bliski istok ključa, hoće li razum prevladati?!

Sastanak Putina i Erdogana trajao je više od šest sati, a dvojica predsednika saopštili su da su pronašli sudbonosno rešenje za situaciju na sirijsko-turskoj granici.

Putin ponavlja da sve strane vojne sile moraju da napuste Siriju, kako bi se očuvao teritorijalni integritet te zemlje, a da sirijska vlada i Kurdi treba da pregovaraju.

Erdogan kaže da je sa Rusijom postignut istorijski dogovor o sirijskim izbeglicama i da ohrabruje deeskalaciju situacije u regionu.

Prema dogovoru, turska vojna operacija se nastavlja u ograničenom delu 32 kilometara od sirijske granice, a posle toga tim područjem će patrolirati jedinice turske vojske i ruske policije.

Istovremeno, Američki predsednik Donald Tramp poručuje da je u potpunosti spreman da upotrebi vojnu silu protiv Turske ako bude potrebno, izjavio je državni sekretar Majk Pompeo, dodajući da Vašington preferira korištenje svoje "diplomatske sile".

- Više preferiramo mir nego rat - rekao je Pompeo u intervjuu za CNBC.

- Ali u slučaju da su potrebne kinetičke ili vojne akcije, trebali biste znati da je predsednik Tramp u potpunosti spreman preduzeti tu akciju - dodao je on.

Pompeo nije otkrio detalje o tome koja bi akcija Turske predstavljala takvu "potrebu".

Pompeo je dodao da će Vašington koristiti ekonomsku i "diplomatsku silu" pre nego što pređe na tešku artiljeriju. On nije hteo da "prejudicira odluku predsednika o tome da li će preduzeti upotrebu američke vojne sile", ukazujući da je na Trampu da odluči da li je Ankara "prešla granicu".

Tagovi: