23.10.2019.

15:01

Foto:

Planeta

PUTINOV NOVI MANEVAR SAHRANJUJE AMERIČKE SANKCIJE! RUSIJA KREĆE U OSVAJANJE OVOG KONTINENTA! Oprašta im 20 milijardi duga, ali to je ništa spram ONOGA ŠTO ĆE TAMO DOBITI! (FOTO/VIDEO)

"Otpis duga nije samo čin velikodušnosti, već i manifestacija pragmatizma jer mnoge afričke države nisu u stanju da plate kamate na te kredite", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin za rusku agenciju Tass uoči Rusko-afričkog foruma u Sočiju.

Rusija je odlučna da poveća svoje prisustvo u Africi na državnom nivou, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na forumu "Rusija-Afrika" u Sočiju. Ova potez Rusije može se tumačiti i u svetlu zapadnih sankcija, odnosno kao još jedan Putinov manevar da ublaži posledice sankcija Rusiji. 

Obraćajući se kasnije učesnicima foruma, Putin je pozvao da se trgovina između Rusije i afričkih zemalja udvostruči u narednih četiri do pet godina. 

"Mnoge ruske kompanije dugo i uspešno sarađuju sa partnerima iz najrazličitijih sektora afričke ekonomije i odlučne su da povećaju svoje prisustvo u Africi. Mi ćemo, naravno, podržati takve planove i na državnom nivou", naglasio je Putin.

Rusija takođe planira da pomogne u radu na približavanju trgovinskih režima i proširi svoju mrežu trgovinskih predstavništava u Africi, dodao je Putin.

On je najavio da će Rusija na svaki način pomagati u približavanju trgovinskih režima koji rade u okviru afričke zone slobodne trgovine i zajedničkog tržišta Evroazijske ekonomske unije... Komentarišući saradnju u oblasti medicine, Putin je rekao da je ruska vakcina protiv ebole, koja se isporučuje zemljama Afrike, najbolja na svetu.

"Uspešno je uspostavljena saradnja u borbi protiv opasnih zaraznih bolesti... Naša zemlja je jedna od prvih koja je reagovala na epidemiju ebole, izdvojivši više od 60 miliona dolara za borbu protiv nje i treba reći da je vakcina bila vrlo efikasna i, prema mom mišljenju, najbolja na svetu", istakao je Putin.

Samit i ekonomski forum "Rusija-Afrika" održava se danas i sutra u Sočiju, a pozvani su lideri sve 54 afričke zemlje, a njih 43 potvrdilo je prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat.

Generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Aleksandar Mihejev na marginama foruma „Rusija-Afrika“ izneo je detalje o prodaji ruskog oružja afričkim zemljama.

„Radi se o tehnici za vazduhoplovstvo i protivvazdušnu odbranu, oklopnim vozilima, malokalibarskim naoružanjem i protivtenkovskim raketnim sistemima“, precizirao je Mihejev.

Moskva trenutno ispunjava ugovore o snabdevanju oružjem 20 afričkih država, uključujući Ugandu, Ruandu, Mozambik i Angolu, dodao je sagovornik agencije.

Pritom, ukupna vrednost naručenog naoružanja za ovu i naredne godine iznosi 14 milijardi dolara, rekao je direktor Savezne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.

Na forumu u Sočiju je objavljeno i da su Rusija i Niger potpisali ugovor o isporuci 12 uradarnih helikoptera Mi-35. Osim toga, Eritreja je pokazala interesovanje za ruske raketne čamce i helikoptere.

Samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održava se u Sočiju 23. i 24. oktobra. Na samit su pozvani lideri sve 54 afričke zemlje, a čak 43 od njih potvrdilo je svoje prisustvo. Kopredsedavajući samita su Rusija i Egipat. Novinska agencija „Rusija danas“ je informacioni partner foruma.

Tagovi: