11.12.2019.

13:50

Foto:

Planeta

PUTIN IM OVO NEĆE ZABORAVITI! Prag diže spomenik kontroverznoj oslobodilačkoj vojsci, ambasada Rusije PROTESTUJE!

Plan koji je odobren juče ima za cilj odavanje počasti vojnicima koji su pomogli u oslobadanju Praga krajem Drugog svetskog rata, preneo je AP. Uloga Vlasove Ruske oslobodilačke vojske je, međutim, kontroverzna. Formirali su je bivši sovjetski vojnici, a borila se protiv Crvene armije zajedno sa nacističkim trupama.

Početkom maja 1945. Vlasova vojska je došla da pomogne u češkom ustanku protiv nacističke vladavine pre dolaska sovjetskih trupa i pomogla da se grad spasi od uništenja. Oko 300 ljudi je poginulo. Sovjeti su nakon rata pogubili Vlasova.

TURCI PRETE BRUTALNOM ODMAZDOM! Čavušoglu poručio Americi: Samo probajte da nam uvedete sankcije, letite odmah iz Indžirlika!

SEVAJU VARNICE ZBOG PUTINA I S-400! AMERIKANCI PRETE Erdoganu, on im UZVRATIO NOVOM PROVOKACIJOM

Dizajn spomenika koji bi trebalo da bude završen u maju za sada nije utvrđen, ali mogao bi da sadrži objašnjenje o Vlasovoj ulozi u istoriji.

Ruska ambasada u Pragu protestovala je zbog poteza koji je predložio gradonačelnik Novotni, koji je bio u centu medijske pažnje kada je nedavno poslao pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, objašnjavajući mu da se Moskva o tome ne pita.

Tagovi: