20.12.2019.

10:46

Foto:

Planeta

JEDAN PLAKAO, DRUGI PRISLUŠKIVAO, TREĆI IMAO SE*S AFERU... Evo zbog čega su opozivani američki predsednici, a OSTAJALI SU U SVOJIM FOTELJAMA!

Međutim, nijedan od ove trojice nije, uprkos impičmentu, izbačen iz kancelarije, tačnije ostali su na mestu predsednika SAD.

Prvi impičment desio se krajem 19. veka, a u pitanju je bio demokrata Endru Džonson. On se stalno svađao sa predstavnicima Republikanske partije, koji su imali većinu u Kongresu, oko toga kako da se obnovi jug SAD.

Kada mu je izglasan opoziv, Džonson je, kako podseća BBC, plakao! Ali, ostao je na svojoj poziciji do kraja mandata. Međutim, 1869. godine Demokratska stranka izgubila je od republikanaca. 

Po čemu se danas pamti Džonson? Pa, po tome što nikada nije išao u školu, bio je jedan od najsiromašnijih američkih predsednika u istoriji- i kupio je Aljasku za "samo" 7,2 miliona dolara. 

Drugi predsednik koji se suočio sa opozivom bio je Ričard Nikson. Do pokretanja opoziva došlo je 1972. godine zbog afere Votergejt, odnosno zbog podmićivanja i prisluškivanja protivnika u kampanji za reizbor Niksona.

Iako je tadašnji predsednik dve godine uporno odbijao sve navode o bilo kakvim nelegalnim aktivnostima, oni su ga, na kraju, koštali fotelje. 

GRAĐANI UZ TRAMPA! Manje od polovine Amerikanaca smatra da treba smeniti predsednika!

Na leto 1974. godine, pripremljeni su bili papiri za početak opoziva, ali do glasanja u Kongresu nikada nije došlo, jer je 8. avgusta Nikson podneo ostavku. Ostaje upamćen kao jedini američki predsednik koji je tako nešto uradio i sinonim je za zloupotrebu predsedničke moći. 

- Nikada nisam bio kukavica i neko ko odustaje, ali kao predsednik, moram da stavim interse Amerike na prvo mesto- rekao je posramljeni Nikson u oproštajnom govoru, a 20 godina kasnije preminuo je.

Treći predsednik SAD protiv koga je pokrenut impičment bio je Bil Klinton. Sve je počelo sa istragom o nekretninama, a završilo se u januaru 1998. godine optužbama za seksualnu aferu sa sekretaricom u Beloj kući Monikom Levinski. 

Kao deo odvojene sudske tužbe protiv tadašnjeg predsednika SAD, za seksualno maltretiranje koju je podnela Pola Džons, Klinton je, na sudu, upitan i o svom odnosu sa gospođicom Levinski. Pod zakletvom Klinton je porekao da je imao bilo kakvu vezu sa Monikom Levinski. Otišao je i korak dalje, obrativši se javnosti ovako:

- Hoću da me dobro saslušate. Nisam imao seks sa tom ženom Monikom Levinski. Nikada nikome nisam rekao da laže, nikada, nikome...

Međutim, ubrzo je stigao izveštaj u Kongres. U tom izveštaju, datiranom na 9.septembar 1998. godine na 455 strana, stoji i detaljan opis seksualne veze sa Klintonom koji je dala Monika Levinski, između ostalog i kako ga je oralno zadovoljavala u Ovalnoj sobi Bele kuće.

Seks skandal predsednika bio je udarna tema u medijima i javnosti, a uprkos pozivima da podnese ostavku zbog afere, Klinton to nije učinio.

I potom je pokrenut postupak opoziva Bila Klintona, po dva osnova- za laž i opstrukciju Kongresa. U decembru 1998. godine Klinton je opozvan u Predstavničkom domu, međutim, dva meseca kasnije Senat ga je oslobodio.

Ostao je na mestu predsednika do januara 2001. godine i uprkos ogromnom skandalu, po odlasku iz fotelje prvog čoveka SAD, podržavalo ga je 65 odsto Amerikanaca.

PREDSTAVNIČKI DOM OPOZVAO TRAMPA! Predsednik SAD mora na suđenje u Senat

Danas ga, kako pišu svetski mediji, većina ne pamti po predsedničkim dometima, već po tome što ga je Monika Levinski oralno zadovoljavala.

Tagovi: