23.12.2019.

12:39

Foto:

Planeta

STIŽE STRATEŠKI BOMBARDER BEZ PILOTA, A TUPOLJEVI PARAJU NEBO! Ovako ruska avijacija slavi svoj dan (VIDEO)

Avijacija dugog dometa vuče korene od eskadrile aviona Ilja Muromec, nastale 23. decembra 1914. godine. Ovaj datum je uzet za obeležavanje ovog roda vojske.

Danas avijaciju dalekog dometa čine avioni Tupoljev: Tu-95MS, Tu-160 i Tu-22M3. Njih će u budućnosti zameniti bombarderi PAK DA.

Strateški bombarder šeste generacije, koji neće imati pilota, pojaviće se u Rusiji do 2040. godine, saopštio je komandant avijacije dalekog dometa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-potporučnik Sergej Kobilaš u intervjuu za list „Moskovski komsomoljec“.

- Očekuje se da će do 2040. biti napravljen strateški bombarder šeste generacije, koji će biti bespilotan- naveo je Kobilaš.

SUROVI RUSKI TUPOLJEV VASKRSAVA! Ameri sa groblja vraćaju bombarder B-52, a RUSI NA NEBO PONOVO ŠALJU MODERAN TU-22M3M! (FOTO/VIDEO)

General je saopštio i da će se dalji razvoj avijacije dalekog dometa sastojati pre svega u modernizaciji bombardera Tu-160, Tu-95MS i Tu-22MZ, uz produženje njihovog životnog veka, kao i perspektivnog avijacionog kompleksa — strateškog bombardera pete generacije.

Prema njegovim rečima „novi avion će biti dozvučni“ i „moći će da rešava zadatke avijacije dalekog dometa“.

Podsetimo, Rusija će do 2027. godine dobiti perspektivni vazduhoplovni sistem dugog dometa PAK DA, koji će biti napravljen uz primenu „nevidljive“ (stelt) tehnologije.

Tagovi: