27.12.2019.

07:00

Foto:

Planeta

NEREŠIVA MISTERIJA OBLASTI 51! Šta kriju od nas duboko u pustinji? Jedan hangar čuva TAJNU VELIKE SVETSKE PREVARE?! (FOTO/VIDEO)

Usred neplodne pustinje Nevade, nalazi se prašnjav neoznačen drum koja vodi do prednjih vrata Oblasti 51. Zaštićena je žičanom ogradom, vratima sa rampom i znakovima koji upozoravaju na zabranu neovlašćenog ulaska. Mnogi misle kako je ta legendarna američka baza strože čuvana, ali nije tako.

Što se tačno događa u Oblasti 51, dovelo je do višedecenijskih divljih spekulacija. Postoje vanzemaljske zavere, a jedna od živopisnijih glasi da je zloglasna nesreća u Rozvelu iz 1947. godine zapravo bila sovjetska letelica kojom su upravljali "mutirani patuljci", a olupina i danas stoji na tlu vojne baze. 

Neki čak veruju da je američka vlada snimila sletanje na Mesec 1969. u jednom od hangara baze, piše Popular Mechanics.

Što se tiče svih mitova i legendi, istina je da Oblast 51 stvarno postoji i još uvek je vrlo aktivna. Iza ograda možda nema vanzemaljaca, ali nešto se definitivno događa i samo nekolicina odabranih je upućena u to.

- Zabranjeni aspekt Oblasti 51 je ono što ljude tera na znatiželju i sigurno je da se tamo još uvek puno toga događa - kaže istoričar vazduhoplovstva i autor Peter Merlin koji je Oblast 51 istraživao više od tri decenije.

Ime Oblast 51 dobilo je zbog oznake na karti, a mesto je postalo nova tajna vojna baza. Kako bi uverio radnike da dođu, Keli Džonson, jedan od vodećih inženjera U-2 projekta, dao joj je zanimljiviji naziv: Paradise Ranch (Rajski ranč). U-2 testiranje započelo je 1955. a odmah su stigli izveštaji o kako su tu viđeni neidentifikovani leteći objekti. Ako se uzme u obzir izveštaj CIA o detaljima, sa koga je skinut veo tajne 1998, a u celosti objavljen 2013, jasno je i zašto.

Vazduhoplovni službenici znali su da je većina tih neobjašnjivih stvari bila povezana sa testiranjem U-2, ali im nije bilo dopušteno da te detalje objave u javnosti.  Dakle, "prirodni fenomeni" ili "istraživanje vremenskih prilika na velikoj visini" postalo je objašnjenje za viđenje NLO.

Ono što je takođe zanimljivo u poslednjem izveštaju za 2013. godinu jeste da ono potvrđuje postojanje Oblasti 51. 

- Preleteli su iznad Oblasti 51 i postavili naše borce protiv njih kako bi razvijali borbene taktike. To se i danas događa, samo što umesto da vidimo MiG-17 i 21, postoje MiG-29 i SU-27- kaže Merlin.

(FOTO) USPELI SU DA PRIĐU! Evo šta stvarno krije Oblast 51

A 2017. potpukovnik vazduhoplovnih snaga poginuo je pod tajanstvenim okolnostima kada se njegov avion srušio u Nevadi i Pentagon nije odmah identifikovao letelicu. Čini se da je najverovatnije leteo stranom letelicom koja je Americi nekako "pala u ruke".

Vanzemaljske teorije zavere pojavile su se 1989. godine kada je Bob Lazar u intervjuu za lokalne vesti u Las Vegasu rekao da je video vanzemaljce i da je pomogao inženjerima vanzemaljskih svemirskih letelica dok su radili u bazi.

Mnogi su to zanemarili kao fikciju, uključujući Merlina, koji je proveo godine razgovarajući sa bivšim inženjerima iz Oblasti 51 i zaposlenima, besnim zbog frke oko vanzemaljaca.

- Oni su ponosni na ono što decenijama rade i inovacijama koje su napravili u vazdušnom saobraćaju, a svi samo pričaju o malim zelenima - kaže Merlin.


Danas se Oblast 51 još uvek koristi. Neprestano se tamo nešto gradi i proširuje. Posetioci u ranim jutarnjim satima mogu da primete čudna svetla na nebu kako se kreću gore-dole. Ali, to nije NLO. U pitanju je polu-tajna avio kompanija koja prevozi radnike iz vazdušne luke u Las Vegasu do baze.

Ali, malo se zna o tome šta se trenutno dešava u američkoj najtajnijoj vojnoj bazi. Merlin nagađa da se tamo radi na tehnologijama prikrivanja, naprednog naoružanja, elektronskog ratovanja, a naročito bespilotnih letelica. Kris Pokok, poznavalac U-2 i autor nekoliko knjiga o tom pitanju, rekao je za Popular Mechanics kako smatra da se u bazi trenutno razvijaju klasifikovani avioni, egzotičniji oblici radiokomunikacije, usmereno energetsko oružje i laseri.

(VIDEO) PROPAO UPAD U TAJNU AMERIČKU BAZU! Vojska bila na gotovs, Oblast 51 ostaje jedna od najvećih MISTERIJA NA PLANETI!


Iako je privlačnost Area 51 rezultat, možda, mašte i fikcije, to nikako ne sprečava ljude da vire iza ograde. 

- Kad god imate nešto tajno ili zabranjeno, u ljudskoj je prirodi da saznaju o čemu se radi- kaže Merlin. 

Bez obzira da li je reč o činjenicama ili fikciji vanzemaljci su privlačan faktor za turiste. Godine 1996. država Nevada je rutu 375 preimenovala u "vanzemaljski autoput". Na zapadnom delu Oblasti 51 nalazi se bordel koji se reklamira kao jedini bordel sa vanzemaljcima.

Ali, tamo je i stvarna baza. Iako ulazak unutra nije dozvoljen većini ljudi, znatiželjnici se, zapravo, mogu voziti do prednjih i zadnjih vrata. Meštani će čak namernike i da usmere, a postoji čak i aplikacija koja je prepuna informacija, karata i uputstava za vožnju.

Tagovi: