31.12.2019.

10:46

Foto:

Planeta

BRITANCI HTELI DA UVUKU RUSIJU U NATO! Umalo smotali Jeljcina, A ONDA SE POJAVIO PUTIN!

Jedna rasprava u seoskoj rezidenci britanskog premijera u Čekersu 1995. godine otkriva da su pojedini ljudi iz vlade premijera Džona Mejdžora razmišljali o nekom vidu integracije Rusije u NATO savez, pokazuju deklasifikovani dokumenti.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je "integrisanje Rusije u zapadnu porodicu naroda na realan i osetljiv način" bio "najteži problem sa kojim su se suočili".

Iako Rusija nije mogla da ima puno članstvo i vojnu posvećenost koja je išla uz njega, moguće rešenje bilo je „stvaranje nove kategorije pridružene članice“, koja bi joj dala status da prisustvuje sastancima.

Informer

Džon Mejdžor

Tadašnji ministar odbrane Malkolm Rifkind u razgovoru s premijerom Mejdžorom 1995. Rifkind rekao je zapad "treba da pomogne Borisu Jeljcinu da Rusiju učini normalnijom evropskom zemljom".

Njegove primedbe otkrivaju i  kako su se odnosi sa Rusijom promenile od 1995., usponom Vladimira Putina, "što je dovelo do dubokih tenzija sa Zapadom".

Informer

U zapisnicima se kaže da se Rifkind bojao da će se Rusija „vratiti autoritarizmu“, a zapad „izgubiti veliku istorijsku priliku“ ako ne dođe do približavanja sa NATO. U dosijeima se ne beleže premijerova razmišljanja o toj temi.

NATO trenutno ima 29 zemalja članica.

Tagovi: