01.01.2020.

21:52

Foto:

Planeta

IRAK JE BITNIJI! Ništa od Pompeove posete Ukrajini!

Pompeo je odložio posetu Ukrajini, Belorusiji, Kazahstanu, Uzbekistanu i Kipru zbog "neophodnosti da sekretar bude u Vašingtonu i nastavi da prati situaciju u Iraku i osigura bezbednost Amerikanaca na Bliskom istoku", navela je u saopštenju portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Pristalice iračkih paravojnih grupa, koje podržava Iran, opsedale su dva dana američku ambasadu u Bagdadu, a danas su se povukli nakon što je Vašington rasporedio dodatne snage, podsetio je Rojters.

MAKRON NE ODUSTAJE: Reforma penzionog sistema je projekat socijalne pravde i napretka

Demonstranti su se okupili juče u znak protesta zbog američkih vazdušnih napada na bazu milicije, paleći vatru, bacajući kamenje i razbijajući nadzorne kamere u kompleksu Ambasade SAD.

Više od 5.000 američkih vojnika stacionirano je u Iraku, a zvaničnici su rekli da bi do 4.000 vojnika moglo biti poslato u region narednih dana, ukoliko bude potrebno.

Pompeo je u četvrtak trebalo da krene na turneju, a prva stanica je trebalo da bude Ukrajina, koja se našla u središtu procesa opoziva predsednika SAD Donalda Trampa.

Tagovi: