26.01.2020.

08:23

Foto:

Planeta

SITUACIJA IZMIČE KONTROLI! Preminulo 56 osoba od korona virusa, a broj zarazeženih se drastično povećao

Kineski predsendik Si Ðiping saopštio je da se zemlja nalazi u "teškoj situaciji", dok su zdravstvene vlasti širom sveta bore da spreče pandemiju.

Novi soj virusa, za koji se veruje da je nastao krajem prošle godine na ribljoj pijaci u centralnom kineskom gradu Vuhan gde su ilegalno prodavane divlje životinje, proširio se na druge kineske gradove, uključujući Peking i Šangaj, ali i na druge države - SAD, Tajland, Južnu Koreju, Japan, Australiju, Francusku i Kanadu, prenosi Rojters.

Kina je današ potvrdila 1.975 slučajeva pacijenata zaraženih novim virusom, dok je broj umrlih od posledica virusa porastao na 56, prenela je državna televizija ČTV.

(FOTO GALERIJA) PEKING, GRAD DUHOVA! Ulice kineske prestonice GOTOVO puste zbog koronavirusa!

Informer

Reuters

U okviru mera za suzbijanje širenja virusa, u Vuhanu, koji ima 11 miliona stanovnika, prekinut je saobraćaj, osim za vozila hitne pomoći, a delimično zatvaranje saobraćaja važi i u drugim gradovima tog kineskog regiona.

Zdravstvene vlasti u Pekingu pozvale su ljude da se ne rukuju pri pozdravljanju.

Širenje virusa je zasenilo proslavu Lunarne nove godine, a otkazani su javni događaji i zatvorena su mnoga turistička mesta.

Novootkriveni virus korona, koji može da izazove upalu pluća sa smrtonosnim posledicama, još ima mnogo nepoznanica - od toga koliko je opasan do toga koliko se lako prenosi sa čcoveka na čoveka.

Tagovi: