02.02.2020.

15:34

Foto:

Planeta

SMRT AMERICI! SMRT IZRAELU! U Bejrutu protesti Libanaca i Palestinaca zbog Trampovog plana

"Smrt Americi! Smrt Izraelu! Mi ćemo umreti, a Palestina će preživeti", uzvikivali su neki od učesnika protesta.

Demonstranti su se, noseći palestinske zastave, okupili na putu koji vodi ka zgradi američke ambasade u severoistočnom delu Bejruta, a primetno je pojačano prisustvo libanskih vojnika i policije, prenosi AP.

Oni su uklonili bodljikavu žicu i došli do metalne ograde koju su postavili pripadnici bezbednosnih snaga. Policija je upotrebila biber sprej da bi odbila neke od demonstranata.

U Libanu živi desetine hiljada palestinskih izbeglica i njihovih potomaka, napominje AP, dodajući da su u 12 izbegličkih kampova održavani protesti od kako je američki predsednik Donald Tramp objavio plan za Bliski istok.

Informer

Tramp je u utorak predstavio svoj dugo najavljivani plan za Bliski istok koji poziva na stvaranje palestinske države s prestonicom u istočnom Jerusalimu, navodeći da je to dobitna kombinacija i za Izrael i za Palestince.

On je poručio da je plan "istorijska šansa" za Palestince da dobiju svoju nezavisnu državu.

Plan predviđa da se teritorija trenutno pod palestinskom kontrolom više nego udvostruči, ali i da se prizna suverenitet Izraela nad velikim stambenim blokovima na Zapadnoj obali.

Takođe, planom se predviđa obustava izgradnje novih jevrejskih naselja u četvorogodišnjem periodu tokom čega bi trebalo da se pregovara o detaljima sveobuhvatnog sporazuma.

Ovaj politički plan na 50 strana bazira se na ekonomskom planu na 30 strana za (palestinske teritorije) Zapadnu obalu i Gazu koji je predstavljen u junu, a koji su Palestinci takođe odbili.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je mirovni plan Trampa kao "izuzetan" i da predstavlja "realan put ka trajnom miru".

Sve palestinske frakcije su, međutim, odbacile plan, a predsednik Mahmud Abas poručio je da palestinski narod nije na prodaju.

 

Tagovi: