03.02.2020.

19:34

Foto:

Planeta

KINESKA PRIVREDA NA KOLENIMA! Koronavirus ostavlja teške ekonomske posledice

Navodi se da je ovo najveće smanjenje potražnje na svetskom tržištu nakon krize 2008. i 2009. godine, i predstavlja najveće iznenađenje nakon pada koji je bio izazvan terorističkim napadom 11. septembra 2001. godine u SAD. U ovom trenutku Kina je najveći uvoznik nafte sa oko 14 miliona barela nafte dnevno, što se može uporediti sa ukupnim potrebama Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Velike Britanije, Japana i Južne Koreje.

Smanjenje potražnje u Kini može povući za sobom reakciju zemalja OPEK-a i njihovih saveznika. Ranije je bilo saopšteno da je tehnički komitet OPEK+ pomerio zasedanje koje je bilo planirano u martu na 4. i 5. februar, i to zbog diskusije o koronavirusom.

HONGKONG ZATVARA GRANICU PREMA KINI! Od ponoći zabranjen prolaz zbog koronavirusa

PRE POLETANJA SVIMA JE URAĐEN TEST, ALI... Kad je avion iz Kine sleteo u francusku vojnu bazu VEĆ 36 LJUDI IMALO JE SIMPTOME KONTRAVIRUSA!

Informer

Prema podacima "Blumberga" - cena nafte marke "brent" je pala za više od 10 odsto od 20. januara, kada je tržište počelo da reaguje na ovu krizu.

Prošle nedelje su prekinute isporuke naftnih derivata u Kinu iz država Latinske Amerike, a smanjene su i isporuke iz država Zapadne Afrike. Obim nafte za prerađivanje na kineskim fabrikama takođe može biti smanjen za 15 do 20 odsto u skorije vreme, ukazali su izvori agencije. Između ostalog, najveća kineska naftna kompanija "Sinopek" je već smanjila preradu nafte za 13 do 15 odsto i planira i dalje da smanjuje.

Tagovi: