08.02.2020.

13:19

Foto:

Planeta

BRUKA! ŠVEDSKOJ VOJSCI UKRALI DVA OKLOPNA VOZILA! Ozbiljan incident u švedskoj vojnoj bazi!

Švedska vojska doživela je tešku blamažu. Iz dobro čuvanog magacina vojne baze u Enkepingu ukradena su dva oklopna vozila, a da to niko nije primetio! Vozila, od kojih je svako vredno 210.000 dolara, u trenutku krađe samo srećom nisu bila opremljena oružjem, municijom i eksplozivom.

Poslednja reč tehnike

Ukradeni oklopnjaci "terangbil 16s", poznati i kao "vepar", uglavnom se koriste za prevoz trupa, a mogu da nose nekoliko vrsta teškog naoružanja, kao i bacače granata. Dva takva vozila, teška više od sedam tona, nestala su iz vojne baze u noći između utorka i srede. Kad je primećeno da fale u magacinu, švedska vojska digla je uzbunu u celoj zemlji.

Portparol švedskog ministarstva odbrane Jasper Tengrot rekao je da nadležni čine sve kako bi što pre našli nestala vozila.

- Ovo je veoma ozbiljan i neobičan incident - prokomentarisao je Tengrot.

210.000

dolara košta oklopno vozilo "terangbil 16s"

Vojna i civilna policija, kao i ostale službe bezbednosti, odmah su krenule u potragu za nestalim terencima, a švedski mediji nezvanično saznaju da je jedno vozilo nađeno na parkingu u stambenoj četvrti u gradu Vesterosu. Međutim, tu informaciju još niko nije potvrdio, a zasad niko nije uhapšen zbog incidenta.

- To su veoma vredna vozila i naša vojska ih želi natrag. Obaveštene su sve regionalne i lokalne službe bezbednosti, kao i granična policija - naglasio je portparol policije Jonas Eronen.
Vojni stručnjaci objašnjavaju da su ukradeni oklopnjaci "terangbil 16s" poslednja reč tehnike, te da može da postoji nekoliko razloga za krađu.

Informer

- Strane sile mogle bi da imaju koristi od krađe ako su vozila u trenutku nestanka nosila neko specijalno naoružanje. Postoji i mogućnost da ih je neko ukrao kako bi ih koristio prilikom pljačke ili terorističkog napada. To su moderna oklopna vozila i postoji samo nekoliko vrsta oružja koje bi moglo da ih zaustavi - objasnio je švedski vojni ekspert Lars Vilderang.

Zaštićen objekat

Inače, švedski mediji navode da vojna baza u Enkepingu ima status zaštićenog objekta, te da civilima i osobama bez specijalnog ovlašćenja nije dozvoljen ni ulaz ni fotografisanje. U bazi je, kako se navodi, smeštena i specijalna jedinica za psihološke operacije švedske vojske.

Ukradeni "glokovi" i municija

Krađa oklopnih vozila u Švedskoj nije prvi put da se tamošnje bezbednosne snage propisno obrukaju i ostanu bez vredne opreme. U novembru 2019. na meti lopova našla se zgrada vlade u Stokholmu, iz koje je nestalo šest pištolja tipa "glok" i čak 300 kutija municije.

Tagovi: