11.02.2020.

13:57

Foto:

Planeta

KRIZNI SASTANAK EU ZBOG KORONAVIRUSA! Lenarčič: Sve bi moglo da bude još gore!

U resoru EU za krizni menadžment obično se nadzire aktuelna situacija oko šumskih požara, poplava i drugih prirodnih katastrofa u Evropi, a sada se na monitorima vide karte sa registrovanim slučajevima osoba koje su u zemljama EU obolele od novog virusa, prenosi Dojče vele.

Broj tih slučajeva je u apsolutnim brojkama relativno nizak - do sada su stigle informacije o 37 infekcija u osam članica Unije, a u Centru tvrde da se rizik od moguće zaraze procenjuje kao "vrlo nizak".

Komesar EU za krizni menadžment Janez Lenarčič upozorava da bi, "pre nego što se situacija popravi, sve moglo da bude još gore", odnosno da EU procenjuje da vrhunac epidemije još nije dosegnut.

JEZIVO! STRUČNJACI IH HONGKONGA UPOZORAVAJU: Koronavirus bi mogao da zarazi 60 odsto ljudi na svetu!

OVO SU GLAVNI KRIVCI ZA ŠIRENJE KORONAVIRUSA PO SVETU: Superprenosioci su glavni problem, to je dokazao i slučaj biznismena iz Britanije

Informer

Na pitanje da li će i dalje biti ograničen broj letova ka i iz Kine, odnosno jugoistočne Azije, Lenarčič odgovara da je to pitanje u nadležnosti svake pojedine od 27 zemalja-članica i najavljuje da će krajem ove nedelje biti održan krizni sastanak ministara zdravlja EU.

Jedan je od dežurnih službenika u kriznom centru Kristijan Jakob kaže da je do sada širenje korona-virusa raslo eksponencijalno, ali da se odskora uočava da se situacija stabilizuje.

Za sada saradnja s Kinom teče dobro. Oni nam kažu šta im je potrebno i mi onda gledamo koja zemlja-članica može da pomogne - rekao je Jakob.

Lenarčić je dodao i da su u krizni centar uključene i zemlje koje formalno nisu članice EU, Island i Norveška, kao i zemlje-kandidati za članstvo - Severna Makedonija, Srbija, Crna Gora i Turska.

 

Tagovi: