04.03.2020.

09:55

Foto:

Planeta

KIJEV I VAŠINGTON SPREMAJU UDAR NA SEVERNI TOK 2 - PORUČUJU DA ĆE GA SAHRANITI! Na meti i Srbija zbog Turskog toka! Moskva i Putin to neće dozvoliti!

- Igra još nije gotova. Rusi će pokušati da stvore sopstvene tehničke mogućnosti kako bi završili polaganje cevi. Sada razgovaramo, uključujući i ovde (u SAD-u), kako da budemo sigurni da ovaj projekat na kraju bude sahranjen - rekao je Koboljev.

Projekat "Severni tok 2"

Prema njegovim rečima, američka sankciona politika prema izgradnji gasovoda postala je "jedan od najvažnijih koraka" u podršci ukrajinske energetske bezbednost.

"Nadamo se da će američka vlada nastaviti napore u tom pravcu", dodao je on, prenose RIA Novosti.

Projektom je predviđeno polaganje dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke. Projekat realizuje kompanija "Severni tok 2 AG" sa jednim akcionarom, ruskim "Gaspromom". Evropski partneri, britansko-holandski "Rojal dač šel", austrijski "OMV", francuski "Endži" i nemački "Uniper" i "Vinteršal" finansiraju projekat sa 50%. SAD se aktivno protive projektu, promovišući svoj prirodni gas u EU, kao i Ukrajina i neke druge evropske zemlje.

KIJEV I VAŠINGTON SPREMAJU UDAR NA SEVERNI TOK 2 - PORUČUJU DA ĆE GA SAHRANITI! Na meti i Srbija zbog Turskog toka! Moskva i Putin to neće dozvoliti!

Gasovod je trebalo da bude završen pre kraja prošle godine, ali u decembru je Donald Tramp potpisao odbrambeni budžet za 2020. godinu, koji uključuje sankcije protiv gasovoda "Severi tok 2" i "Tursog toka".

Rusija: Završićemo ga sami

Švajcarska kompanija "Alseas", koja se bavila polaganjem cevi "Severnog toka 2", odmah je obustavila rad i vratila specijalne brodove. Iako su kasnije u Stejt departmentu saopštili da kompanije mogu izbeći sankcije ako prestanu sa radom pre 20. januara, "Alseas" nije nastavio sa polaganjem cevi.

Informer

Kako je predsednik Vladimir Putin napomenuo, Rusija će biti u mogućnosti da dovrši izgradnju gasovoda bez privlačenja stranih partnera. Prema njegovim rečima, "Severni tok 2" će proraditi pre kraja ove godine ili u prvom tromesečju sledeće. Šef "Gasproma" Aleksej Miler takođe je rekao da kompanija ima sva sredstva da sama završi projekat, ali da će realizacija projekta trajati više vremena nego što se predviđalo.

MISTERIJA! SAD I NATO OVO NISU OČEKIVALI, ŠTA TO RUSI ZNAJU kad šalju brod za postavljanje cevi po dnu mora u Egipat?!

Brod "Akademik Čerski", koji je u vlasništvu "Gasproma", koji je sposoban za izgradnju "Severnog toka 2", otplovio je iz Šri Lanke i trenutno se nalazi z egipatskoj luci Suec.

Tagovi: