05.03.2020.

19:02

Foto:

Planeta

VAŽI OD PONOĆI! BEZBEDNOSNI KORIDOR I ZAJEDNIČKE PATROLE! Evo šta su dogovorili Putin i Erdogan u Moskvi

Erdogan i Putin su potpisali Sporazum o Siriji koji je napisan na turskom, ruskom i engleskom.

U pitanju je sporazum o prekidu vatre u Idlibu, koji će trajati sedam dana, rečeno je na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Sporazum stupa na snagu 6. marta, odnosno od ponoći.

PAO DOGOVOR PUTINA I ERDOGANA! Posle šest sati pregovora na pomolu rešavanje krize u Idlibu (VIDEO)AMERIČKA OKUPACIJA IZAZIVA GNEV! Asad o sledećim ciljevima: POSLE IDILBA, IDEMO DALJE!

- Dogovorili smo se da prestanemo sa svim akcijama počevši od ponoći, 6. marta i da formiramo sigurnosni koridor šest kilometara severno i južno od M4 oblasti - saopštio je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao i da su se dve zemlje dogovorile da 15. marta počnu zajedničko patroliranje duž puta M-4 B. Taj put povezuje Latakiju i Alep.

On je to izjavio na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika dveju zemalja posle njihovog šestočasovnog razgovora o situaciji u Idlibu u Siriji.

Informer

Tanjug/AP

Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su militanti terorističke grupe "Hajat Tahrir el Šam" napali sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to, u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika, koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

Tagovi: