07.03.2020.

09:31

Foto:

Planeta

ERDOGANOV I PUTINOV DOGOVOR JE - PREDAJA TURSKE! Ruski predsednik pročitao "sultanov" blef!

Oni navode da je Putin pročitao da Erdogan blefira pretnjama ratom, te ga je naterao da se povuče. Bivši američki obaveštajac Skot Riter kaže da je sporazum o Idlibu, koji su dvojica lidera potpisala u Moskvi bio idealan izlaz Erdoganu iz praktično bezizlazne situacije.

Stari sporazum

Riter ocenjuje da sporazum nije nov, već da je isti kao onaj koji je potpisan 2018. u Sočiju.

- Erdogan je shvatio da su pobunjenici u Siriji nesposobni da se bore protiv vojske sirijskog predsednika Bašara el Asada, kao i da njegova vojska nikako ne sme da uđe u otvoreni sukob sa Rusijom. Kad su ti pobunjenici, odnosno teroristi, potrčali da ih turska vojska zaštiti, nastao je problem. Sirijske snage gađale su pobunjenike i ubile turske vojnike, što je Erdoganu donelo niz problema kod kuće - objašnjava Riter.

On dodaje da je Putin dobro pročitao Erdogana kad je ovaj pretio ratom protiv sirijske vojske.

- Putin je znao da Erdogan ne sme da se usudi da uđe u otvoreni rat u Siriji, jer bi to značilo rat protiv Rusije. Zato je ruski predsednik stvari rešio pedantno. Erdogana je primorao da potpiše sporazum isti kao pre, ali je ostatku sveta prikazao da je turski lider ipak nešto dobio. Tako je Putin ponudio jednostavan izlaz iz loše situacije - naveo je bivši obaveštajac.

Informer

Veliki poraz

Međutim, prema njegovim rečima, sve što se dogodilo predstavlja veliki poraz Turske.

- Sporazum koji je Erdogan potpisao sa Putinom praktično znači da se Turska predala. Ostaje da se vidi kako će se situacija dalje razvijati, ali, sudeći prema Erdoganovim izjavama da će ruski raketni sistem S-400 biti stavljen u funkciju u aprilu, jasno je da od njegovih pretnji ratom nema ništa - zaključio je Riter.

EU: Erdogan da prestane da laže migrante

Brisel je u petak upozorio Erdogana navevši da mora da prestane da laže migrante da su im vrata Evrope otvorena. Tek tada, kako je navedeno u saopštenju EU, Brisel će razgovarati i pomoći Ankari.
Na vanrednom skupu ministara spoljnih poslova zemalja EU oni su istovremeno apelovali na Rusiju i Tursku da poštuju potpisano primirje u Idlibu kako bi se hitno dostavila pomoć izbeglicama na severu Sirije. Dogovoreno je da će nova donatorska konferencija za Siriju biti održana 29. i 30. juna u Briselu.

Tagovi: