08.03.2020.

17:56

Foto:

Planeta

AKO OBEĆANJE NE BUDE ISPUNJENO, SLEDI ČIŠĆENJE TERITORIJE! Erdogan opet preti, IAKO SE DOGOVORIO SA PUTINOM!

- Ako obećanja data u okviru pregovora u Moskvi ne budu održana, zadržavamo pravo da samostalno i sopstvenim snagama očistimo ove teritorije - izjavio je Erdogan.

Podsetimo, sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Erdogana koji je održan 5. marta u Moskvi je završen posle šest sati razgovora.

Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i ocenio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom.

Dokument sadrži tri tačke. To su: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

(VIDEO) I BEČ BRANI SVETINJE! Verni narod iz austrijske prestonice poslao jasnu poruku: VLAST U CRNOJ GORI GRUBO KRŠI LJUDSKA PRAVA!

Podsetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe „Hajat Tahrir el Šam” napale sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to, u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.

Tagovi: