10.03.2020.

12:08

Foto:

Planeta

Laž o novim simptomima koronavirusa (ISPRAVKA)

Uvidom u originalni članak objavljen u naučnom magazinu The Lancet, koji je objavljen 4. marta može se ustanoviti da se u Sputnikovoj interpretaciji radi o netačnim tvrdnjama da su ljekari "otkrili nove simptome" koronavirusa te da pacijenti "nisu imali simptome tipične za koronavirus".

Naime, originalni naučni članak ljekara iz Singapura govori o dva pacijenta kod kojih su prvi, tzv. brzi serološki testovi koji se rade kod sumnje na infekciju, greškom pokazali pozitivne rezultate na denga virus, a ne na koronavirus koji je pacijentima dijagnostikovan prilikom ponovljenih seroloških testova:

Ovdje opisujemo slučajeve dva pacijenta iz Singapura sa lažno pozitivnim rezultatima dobijenim putem brzog serološkog testiranja na virus denga, kod kojih se kasnije potvrdilo da imaju ozbiljan oblik akutnog respiratornog sindroma koronavirus 2 (SARS-CoV-2), uzročnika virusa COVID-19.

Također, ovaj članak stručnog naziva "Prikriveni  COVID-19 i lažno-pozitivni serološki test na dengu u Singapuru", navodi da su pacijenti pokazivali simptome kašlja, otežanog disanja, groznice i bola u mišićima, što su, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), također i simptomi koronavirusa.

Ljekari su u ovom članku već u prvoj rečenici upozorili da je viruse denga i COVID-19 teško odmah razlikovati zbog mnogobrojnih kliničkih i laboratorijskih sličnosti, te su zatim istakli da je potrebno hitno razviti nove i preciznije testove, kako se takvi propusti više ne bi dešavali:

Propust da se coronavirus dijagnosticira zbog pozitivnog testa na denga virus implicira ozbiljne posljedice za pacijenta, ali i za javno zdravlje. Slučajevi naših pacijenata su tu da istaknu važnost prepoznavanja lažnih rezultata testova na denga virus u pacijenata koji imaju COVID-19. Ističemo hitnu potrebu za brzim i široko dostupnim dijagnostičkim testovima koji trebaju biti visoko precizni u svrhu zaštite javnog zdravlja.

U članku se ni na jednom mjestu ne može pronaći tvrdnja agencije Sputnik o otkriću novih simptoma koronavirusa, kao ni tvrdnja da se kod pacijenata radilo o simptomima atipičnim za COVID-19. 

Tagovi: