14.03.2020.

08:00

Foto:

Planeta

Italijanski “influenser” i “analitičar” iz Srbije izmislili američku invaziju na Evropu u doba pandemije (ISPRAVKA)

uca Lobina iz italijanskog grada Pijemonta za sebe kaže da je “hipnotizer i istraživač verbalne i neverbalne komunikacije, drevnih filozofija i suptilnih energija”. Lobina je aktivan na raznim društvenim mrežama (YouTube, Instagram, Linked In, Facebook), putem kojih reklamira svoju knjigu o “promjeni svijesti”, te usluge “mentora za lični razvoj”. 

Sedmog marta ove godine, Lobina - koji sebe opisuje i kao “influensera” - na Facebooku je objavio jednu u nizu svojih portretnih fotografija, koju je ovog puta propratio tekstom o velikoj medijskoj zavjeri čiji je cilj da prikrije “invaziju” američke vojske na evropski kontinent. Sve to u jeku panike od koronavirusa koja je, kako se implicira, neosnovana i namjerno izazvana - jer da je prijetnja stvarna, američkim vojnicima bi bilo zabranjeno da “putuju” u Evropu.

Status je, vjerovatno, bio inspirisan člankom koji je 2.3.2020. objavljen na stranici “Il Manifesto” (ili njegovim prenošenjem dan kasnije na “zavjerološkoj” stranici No Geoingegneri), a u kom se kritikuju vojne snage SAD-a i evropskih država zbog neotkazivanja vojne vježbe Defender Europe 2020 tokom pandemije virusa COVID-19.  

Status koji je objavio Lobina podijeljen je preko 380 puta - i to je bio tek početak njegovog viralnog širenja. U narednih nekoliko dana, objavu su preuzele i na svojim profilima objavile na stotine ljudi po Facebooku, Twitteru i Instagramu. 

Negdje u ovom lancu prenošenja, potpis Luce Lobine je uklonjen, a na početak teksta, pored naslova “Nešto se dešava”, dodat je datum (10/03/20) i riječ “Trst”. Umjesto slike Italijanskog “influensera”, tekstu je pridružena kompilacija fotografija vozila američke armije, koja, u kontekstu tvrdnji iznesenih u statusu, stvara dojam da slike prikazuju iskrcavanje 20.000 američkih vojnika u Italiju koje se dešava “upravo sada”. Tako je nastao konačni “viralni proizvod” koji se brzo počeo prenositi i po raznim “zavjerološkim” portalima i blogovima na italijanskom i drugim jezicima, prerastavši naposlijetku u globalnu dezinformaciju o američkoj “invaziji”.

Šest dana nakon što je Lobina objavio svoj status, 13.3.2020, priča se prvi put pojavila i na našem govornom području, kada je prevedeni tekst na svom Facebook profilu objavio Saša Borojević. Borojević je osnivač dvije škole u Beogradu (“Ruska Škola ‘Valentina Tereškova’” i “Artimedia”) i povremeni sagovornik tabloida u Srbiji, koji ga uglavnom neodređeno predstavljaju kao “analitičara”, ne navodeći konkretnu oblast njegove ekspertize.

Tagovi: