30.03.2020.

09:31

Foto:

Planeta

CEO SVET KUPUJE TOALET PAPIR I BRAŠNO, SAMO AMERIKANCI ORUŽJE! A za sve je kriv mit u koji oni čvrsto veruju, iako nema veze sa istinom!

Kada strah prelazi granicu koja je poželjna? Kada nam je koristan, a kada nam postaje prepreka?

- Kod svakog čoveka postoji doživljaj da ukoliko ima oružje, da je moćniji od drugih, da je nezavisniji. Međutim, čini mi se da ovaj put govorimo o jednom vidu kulturološke pojave - objašnjava dr Aleksandar Misojčić situaciju u SAD za Prvu TV.

Zašto ljudi odjednom prave ovolike zalihe? Psiholog objašnjava

- Tu veliku ulogu igraju mitovi, a čini mi se da kod Amerikanaca postoji živi mit o nekom pravednom, hrabrom, poštenom pojedincu sa oružjem koji će se pojaviti tamo gde je situacija izmakla kontrli i gde će uvesti neki red - kaže on.

BIĆE SUPER AKO NAS UMRE MANJE OD 100.000! Tramp šokirao Amerikance i PRODUŽIO MERE SOCIJALNOG DISTANCIRANJA NA JOŠ 30 DANA (VIDEO)

Kako kaže, mit o Divljem zapadu kod Amerikanaca ima neku nit i danas.

- Na primer, u istočnoj Evropi je dugo bio komunizam, sistem koji je sebe smatrao najhumanijim mogućim. U SAD je stvar malo drugačija, neguje se individualizam - smatra Misojčić.

- Pojedinac ne raste sa bilo kakvim očekivanjima od države, izuzev da ostvari neki svoj poencijal, kvalitet, i tako ostvari američki san. U tom smislu, oslonjeni na individualnost, i u ovakvim situacijama oni pokazuju tendenciju da se zaštite tako što će da uzmu stvar u svoje ruke ako zatreba - dodao je.

TRAMP NAREDIO DŽENERAL MOTORSU: Ne gubite vreme na gluposti, NAPRAVITE MI RESPIRATORE!

Ipak, strah je do neke mere i dragocen, kaže.

- Strah služi da nas upozori i pozove na neki vid adaptacije. Strah je, čini mi se, nešto što je u ovom trenutku željeno. Ono što nije željeno to je panika i gubitak kontrole na ličnom ili indiviualnom nivou - rekao je Misojčić.