01.04.2020.

09:33

Foto:

Planeta

NISMO U RATU, MORNARI NE MORAJU DA UMRU! Koronavirus zavladao američkim nosačem aviona, kapetan PREKLINJE ZA POMOĆ!

Američki zvaničnici, zahtevajući da ostanu anonimni, rekli su Rojtersu da je više od 80 ljudi na brodu testirano pozitivno na koronavirus.

Kapetan američkog nosača aviona pogođen koronavirusom poslao je memorandum u kojem moli zvaničnike mornarice za pomoć u sprečavanju širenja bolesti na brodu koji je sada usidren u Gvamu.

U memorandumu koji je u utorak objavio "San Francisko Hronikl", kapetan Bret Krozier, zapovednik nosača aviona "Teodor Ruzvelt", upozorio je na teške posledice ako većina posade ne bude skinuta s broda i izolovana.

- Ovo zahteva političko rešenje, ali to moramo da uradimo - napisao je Krozier o pronalaženju individualnog smeštaja za članove posade.

- Nismo u ratu. Mornari ne moraju da umru. Ako ne delujemo sada, nećemo uspeti da se pobrinemo za naše najvernije sredstvo, naše mornare - obavestio je Kroizer.

Vrhovni zapovednik američke mornarice se oglasio povodom ovog memoranduma.

- Zapovednik broda zalaže se za smeštaj više članova posade u objektima koji omogućavaju bolju izolovanost - navodi se u saopštenju.

- Vođstvo mornarice brzo kreće u preduzimanje svih potrebnih mera kako bi se osiguralo zdravlje i bezbednost posade "Teodora Ruzvelta" i traži mogućnosti da reši zabrinutost koju je izneo kapetan.