02.04.2020.

06:53

Foto:

Planeta

SVAKI ČETVRTI ČOVEK JEDAN OD NAJOPASNIJIH FAKTORA KORONAVIRUSA i to zbog jedne stvari: Američki stručnjak OBELODANIO ŠOKANTNE PODATKE

Ipak, u jeku najveće pandemije u proteklih 100 godina, ta je agencija bila neočekivano odsutna poslednjih nedelja, i to onih tokom kojih je SAD po ukupnom broju zaraženih postao svetski epicentar koronavirusa.

Štaviše, upravnik agencije  Robert Redfild, inače virolog nije učestovao na pres konferenciji Bele kuće od 9. marta 2020. godine, pa ga je američka medijska kuća NPR kontaktirala i s njim prokomentarisala razvoj situacije s koronavirusom u SAD-u.
Redfild navodi da je struka proteklih meseci mnogo naučila o novom virusu Sars Cov-2, a jedan od najvrednijih zaključaka odnosio se na njegovu transmisiju.

- Koronavirus se širi čak tri puta brže od obične sezonskog gripa - istakao je, dodajući da su asimptomatski prenosioci virusa jedan od najbitnijih faktora ove pandemije, a da se o njima u ovome trenutku najmanje zna.

Prema poslednjim procenama, čak 25 odsto građana moglo bi pripadati toj kategoriji bez da je uopšte svesno da su nosioci virusa.

Po njemu, zaštitne maske mogu se promatrati iz dve različite perspektive. Kao nešto što nas štiti od potencijalno zaraznih drugih, ali i kao nešto što druge štiti od potencijalno zaraznih nas. Ali, upozorava, još uvek nema dovoljno naučnih podataka o konačnom učinku maske.

Najvrednije oružje u borbi protiv pandemije ostaje društveno distanciranje kojem se, tvrdi, još uvek ne nazire kraj.

- Po mojoj proceni društvenu ćemo distancu morati nastaviti održavati i tokom maja, juna i jula  kako bismo ograničili lokalnu transmisiju virusa i time izbegli novi talas zaraze koji nam preti krajem jeseni ili početkom zime - kazao je  Redfild.

U ovome trenutku, slušanje saveta stručnjaka je najvažniji zadatak.

- Virus ne može tako jednostavno 'skakati' s osobe na osobu. Za transmisiju je potrebna bliskost, pa ako se pravovremeno distanciramo jedni od drugih, njegova će snaga vremenom izbledeti - objašnjava.

Kada će početi popuštati represivne mere uvedene širom sveta doktor još uvek ne može da predvidi, ali smatra da bi svaka država na svetu trebalo da zasebno oceni krivi epidemije i u skladu sa njom prilagodi strategiju.

„COVID-19 neko će vreme ostati s nama. Moramo priznati da smo decenijama kolektivno zanemarivali zdravstvo. Narednih je nedelja od presudne važnosti da nadoknadimo tu razliku i da uvidimo ulogu bolnica i zdravstvenih radnika - zaključio je, dodavši da je apsolutno siguran kako postoji 'svetlo na kraju tunela' i da ćemo iz ove pandemije za nekoliko meseci izaći kao pobednici.