05.04.2020.

08:04

Foto:

Planeta

PAKAO U AMERICI SE NASTAVLJA! Zaraženo 300.000 ljudi, više od 600 žrtava u Njujorku za dan!

U najteže pogodenoj državi, Njujorku, ima 113.704 obolelih, nakon što je u petak zabeležen 10.841 slučaj, saopštio je danas guverner Endru Kuomo, prenosi Glas Amerike.

Kuomo je dodao da je od koronavirusa umrlo još 630 stanovnika, što su najsmrtonosnija 24 sata u državi Njujork do sada, te da je broj žrtava porastao na 3.565. Guverner je rekao da je više od 15 hiljada obolelih u bolnici, a najmanje cetiri hiljade na intenzivnoj nezi.

Želim da se ovo završi. Prošlo je samo 30 dana od našeg prvog slučaja. Čini se kao da traje ceo život - rekao je Kuomo.

Naveo je i da će Njujork dobiti 1.000 respiratora iz Kine.

- To je velika stvar i značajno će pomoći - rekao je Kuomo i dodao da Oregon takode šalje 140 respiratora u Njujork.

Informer

 

Guverner je nedavno izdao uredbu kojom se čak privatnim bolnicama nalaže da pošalju respiratore u zdravstvene ustanove, u kojima postoji najveća potreba.

Pandemija je opteretila bolnice širom zemlje, a guverneri, gradonačelnici i lekari već nedeljama upozoravaju na nedostatak zaštitne opreme za ekipe hitne pomoći i zdravstvene radnike, kao i na nestašice respiratora i druge vitalne medicinske opreme.

S obzirom na to da su federalne strateške zalihe te opreme gotovo istrošene, savezne države su prinudene da se takmiče na otvorenom tržištu za ključne resurse.

Informer

 

Grad Njujork, epicentar epidemije u Americi u kojem je zabeleženo više od četvrtine od ukupnog broja žrtava, ima samo nekoliko dana da se pripremi za najgori nalet zaraze, rekao je gradonačelnik Bil de Blazio.

- Njujork je u vanrednoj trci sa vremenom. Suočavamo se sa neprijateljem koji ubija hiljada Amerikanaca, a umire veliki broj ljudi iako to ne mora da se dogodi. Ne možete da kažete - svaka država, svaki grad za sebe". To nije Amerika - rekao je gradonačelnik Njujorka na konferenciji za novinare u petak.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE.
 

BONUS VIDEO: