09.04.2020.

14:13

Foto:

Planeta

ZAPADNI "STRUČNJACI" ZAVAPILI: Učinite nešto, Kremlj demonizuje NATO!

- Međutim, ni povremeni potresi u strukturi NATO-a ne bi trebalo da se potkopavaju. Zemlje, poput Rusije ili Kine, mogu iskoristiti NATO oslabljene članice kako bi unapredile svoje političke pozicije u ranjivijim regionima, kao što su Baltički i Istočna Evropa. Stoga je presudno izbegavati bilo kakvu vrstu sukoba između država članica NATO-a, jer čak i marginalna unutrašnja neslaganja mogu rezultirati egzistencijalnom krizom - apeluje politički istraživački institut.

Tri najteže članice unutar Alijanse: Sjedinjene Države, Francuska i Turska - u stvari su krive za nedavne svađe unutar NATO-a. Za Tursku se često smatra da je "protivnik Alijanse i najteže je razviti odnos zasnovan na poverenju.

Njihova nedavna odluka da nabave rusko odbrambeni raketni sistem S-400 pokrenula je mnoga pitanja oko odanosti Turske NATO-u. Kao odgovor, Sjedinjene Države su sprovele oštre kaznene mere zbog Erdoganovog izbora da kupi odbrambene sisteme ruske izrade, koji su prvobitno trebalo da se upotrebe tokom neverovatne konfrontacije sa NATO-om. - podesećaju na sajtu stopfejk.

Prema poslednjim vestima, Francuska takođe pravi probleme NATO alijansi. Pogotovo zbog nesposobnosti NATO da sarađuje i koordinira između svojih članova. Kao da to nije dovoljno, francuski predsednik Emanuel Makron nedavno je šokirao NATO svojim govorom nazivajući ga savezom sa "mrtvim mozgom", ostavivši najvećeg partnera, Ameriku, "povređenu i uvređenu".

Američki mediji, koji se pozivaju na istraživanje medija u zemljama alijanse, tvrde da je zbog zakasnele i spore reakcije tokom pandemije koronavirusa, NATO alijansa sve češće predmet izrugivanja, i da u očima "Zapadnjaka" gubi kredibilitet.

Sa druge strane, Ruski imidž se ubrzano popravlja, i ljudi sa zapada podležu "Putinovoj propagandi" tvrde mediji, da NATO ne služi ničemu i da predstavlja direktnu pretnju ruskim građanima.

Ovakvo gledanje na stvari posebno utiče na članice Alijanse koje se nalaze na Istočnom krilu. Na primer, u Litvaniji je to posebno izraženo kroz rečnik nacionalista koji vode anti NATO kampanju - tvrdi analistički institut za politiku Vilniaus.

Za razliku od NATO lobista koji na sve načine izražavaju zabrinutost, a po navici za sve krive Rusiju, nakon totalnog debakla Alijanse u pružanju pomoći svojim saveznicima, svima je postalo jasno da ovaj vojni savez i ne služi ničemu drugom već da izigrava produženu ruk i da svoju "sposobnost" demonstrira samo kada je to u interesu Amerike.