09.04.2020.

14:38

Foto:

Planeta

LOŠA VEST O KORONI! Američki naučnici otkrili da ono čemu se svi nadamo nema osnova! I Trampove tvrdnje su bile pogrešne!

U pismu Beloj kući članovi Nacionalne akademije nauka kažu da podaci o tome kako vruće i hladno vreme utiču na koronavirus nisu specifični. Napominju da čak i ako toplije vreme utiče na virus, to neće biti mnogo jer je jako malo ljudi na svetu do sada postalo imuno na virus.

- Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se koronavirus može sporije prenositi u okruženjima sa višim temperaturama i vlagom. Međutim, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo smanjenje efikasnosti prenosa ne može dovesti do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mera - navodi se u pismu.

Informer

U pismu je navedeno da je jedno istraživanje epidemije u Kini pokazalo da se virus eksponencijalno širio čak i pod uslovima maksimalne temperature. Svaka zaražena osoba ga je proširila u proseku na još dve osobe.

- Iako možemo da se nadamo da će vreme doprineti da uspori širenje virusa, ne možemo se osloniti samo na njega. Moramo nastaviti da primenjujemo socijalno distanciranje i druge mere za smanjenje prenošenja - rekao je za CNN Dr. Villiam Šafner, specijalista za zarazne bolesti na Univerzitetu Vanderbilt.

Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da će se koronavirus povući s toplijim vremenom.

- Mnogi misle da će virus nestati u aprilu, kada će doći i toplije vreme. Virusi bi inače nestali i u aprilu - rekao je Tramp u pismu guvernerima.

Taump je tu tvrdnju ponovio kasnije tog dana na političkom skupu u Nju Hempširu.

- Izgleda da će virus nestati u aprilu. Znate da kad malo zagreje virusi čudesno nestanu - rekao je.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE.

BONUS VIDEO: