14.04.2020.

11:28

Foto:

Planeta

KORONA IM NIJE JEDINA BRIGA! Britanski MI5 nadgleda čak 43.000 ljudi za koje sumnja da su teroristi!

Nakon terorističkog napada na londonskom mostu 2017. godine, Britanci su obavešteni da MI5 nadgleda oko 23.000 osumnjičenih terorista, što je bio ne tako veliki porast od 3.000 osumnjičenih za koje je vlada priznala da je znala za to vreme. Međutim, izveštaj je otkrio da na vladinoj listi posmatranja ima dodatnih 20.000 ljudi!

Brojevi uključuju 3.000 subjekata od interesa, koji aktivno istražuje vlada i 40.000 "zatvorenih" subjekata od interesa, koje sudije MI5 smatraju "rizikom da se ponovo uključe u terorističke aktivnosti", prenosi Tajms.

Na listi "zatvorenih" subjekata uključujući Salmana Abedija, koji je tokom bombačkog napada na Mančester arenu ubio 22 osobe, i Kalida Masuda, koji je pregazio pešake i nožem ubadao policajca do smrti u terorističkom napadu Vestminster 2017. godine. Obojici terorista bilo je dozvoljeno da zaobiđu nadzorni sistem zbog "ograničenih resursa".

Vlada u svom izveštaju tvrdi da povećani broj terorista na listi za nadgledanje MI5 ne znači nužno da u zemlji trenutno ima 20.000 dodatnih terorista.

- Značajan element povećanja na preko 40.000 je uključivanje na listu pojedince koji nikada nisu putovali u Veliku Britaniju, ali čiji su detalji dobijeni u MI5 od strane stranih obaveštajnih službi, kako bi MI5 bio upozoren ako neko od njih uđe u Veliku Britaniju - navodi se u izveštaju.

Početkom ove godine otkriveno je da je oko 160 osuđenih terorista pušteno na ulice Britanije. Ova vest je obelodanjena nakon terorističkog napada u Londonu februara ove godine u kojem je Sudeš Aman napao i izbo dve osobe dan nakon što je pušten iz zatvora.