16.04.2020.

14:16

Foto:

Planeta

IRAN OBJAVIO KONTRAVERZAN VIDEO NA KOJEM NJIHOVO "PLOVILO" POTAPA AMERIČKU FLOTU, Kontraadmiral Kanzadi najavio: GRADIMO NUKLEARNE PODMORNICE! (VIDEO)

Kontraadmiral Hosein Kanzadi rekao je da je iranska pozicija o nuklearnoj energiji "potpuno jasna" i da je "mirovne prirode", ali i da ne isključuje izgradnju nuklearnih podmornica.

Kako prenosi zvanična agencija IRNA, komandant je dodao da je Iranu potrebna nuklearna energija dok su "Američki ratni brodovi u regionu, a oni koriste nuklearno gorivo. Bez njega, oni bi morali da idu u luke na punjenje gorivom i mogli bi da ostanu na moru šest meseci."

- Nuklearni pogon omogućava da veliko plovilo sa velikim brojem opreme duže vreme provede na moru - dodao je Kanzadi.

Ovo je drugi put da Iran u razmaku od nekoliko godina govorio o nameri da razvije nuklearne podmornice.

Kako prenosi Breitbart Njuz, iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je 2016. godine da je iranskim nuklearnim naučnicima naređeno da naprave planove za nuklearnu površinsku flotu.

Rohani je svojoj domaćoj "Organizaciji za atomsku energiju" u Iranu dao samo tri meseca da osmisli planove u svom javnom saopštenju.

Iranski predsednik je rekao je da je inicijativa nuklearne mornarice "opravdana u svetlu poteza Sjedinjenih Država u ispunjavanju svojih obaveza u okviru multilateralnog nuklearnog sporazuma… i nedavne ratifikacije anti-iranskog zakonodavstva u američkom Kongresu".

Rohani je takođe napisao pismo kojim je naložio ministru spoljnih poslova Muhamedu Džavad Zarifu da "isprati sve u vezi sa američkim kršenjem nuklearnog sporazuma".

Iranska flota podmornica se navodno sastoji od oko 28 plovila. Iran nema SSBN-ove (podmornice naoružane balističkim raketama), kao ni SSN-ove (nuklearne podmornice).

Ipak, ima oko 6 SSK-ova (dizel-električna borbena podmornica) i 22 SSM-a (mini podmornica).