17.04.2020.

08:00

Foto:

Planeta

PRED BANKROTOM VIŠE ČLANICA EU, TEK SE SAD VIDI KOLIKO JE SRBIJA MOĆNA! U svetu posle korone samo će retke zemlje bezbolno proći kroz brutalnu ekonomsku krizu!

Tokom sledećih 20 meseci, mnoge zemlje mogu se suočiti s nepodmirenjem duga zbog pandemije Covid-19.

Pandemija je navela mnoge zemlje da ulože novac u privredu. Neki su povećali svoj spoljni  dug i probili sve proračune i finansijske granice.

Verovatno ćemo uskoro biti svedoci krize u evrozoni, a najranjivije su zemlje poput Grčke, Italije, Španije... U novom svetu koji nastaje samo će retke zemlje bezbolno prebroditi novu ekonomsku krizu.

Sjedinjene Države su povećale izdavanje državnih obveznica, dok je Nemačka, uglavnom oprezna na budžetskom nivou i planira da poveća svoje zaduživanje do 150 milijardi evra.

Sve vlade, međutim, neće dobiti traženo finansiranje. Dakle, neka će zemlje suočiti s "velikim izazovom" kako da uvere međunarodne investitore da im pozajme više novca u vreme kada oni traže sigurnija mesta za plasiranje svojih sredstava.

Mnoga tržišta u nastajanju zavise od međunarodnih investitora kako bi dobili finansijska sredstva potrebna za upravljanje budžetskim deficitom. 

VUČIĆ REKAO "NE" NAJMOĆNIJOJ SVETSKOJ INSTITUCIJI! Srbija je dovoljno jaka, ta vrsta pomoći joj nije potrebna! VLADE U SVETU SU PADALE I ZA MANJE STVARI!

Za primarnu emisiju nije dovoljno imati svoju centralnu banku, nego i samokontrolu pri novoj monetarnoj kreaciji. U protivnom, sledi hiperinflacija koja nikada nikomu nije donela dobro.

Svetske vlade troše bez zastoja. Pitanje do kada će to moći. 

Hrvatska narodna banka se hvali "valutnim svapom" koji će joj omogućiti zamenu kuna u evre i novo zaduživanje vezano za evropsku valutu. HNB i guverner Boris Vujčić dobro znaju što čine, ali ipak likuju. Umesto da se iskoristi postojeća kriza, Hrvatska nastavlja "program iseljavanja", a sutra možda i useljavanja zbog novog migrantskog vala kojeg predviđaju.

Štaviše, Beograd je odbio i pomoć MMF, odnosno kredit, kako bi se izborio sa posledicama koronavirusa po ekonomiju! I ne samo da je odbio, Srbija je jasno stavila do znanja da joj u ovom trenutku novac ne treba, kao i da ne želi da ga pozajmi pod tako nepovoljnim uslovima i kamatama, jer ima dovoljno svog, a i odlično je pokrivena zlatnim rezervama!