17.04.2020.

10:36

Foto:

Planeta

VIRUS JE NAPRAVIO MASAKR U NAJBOGATIJEM DELU ITALIJE Kada je stigao do siromašnih, DESILO SE ČUDO KOJE NEMA NIKAKVE VEZE SA SREĆOM

Uprkos tome što su zdravstvene ustanove na Jugu slabije opremljene, siromašnije i lošije organizovane, širenje koronavirusa u južnim italijanskim regijama, kao Kampanji, i jugu uopšte, je od početka bilo pod kontrolom i sve do sada broj zaraženih i preminulih je mnogo manji.

Stručnjaci kažu da sreća nema nikakve veze s tim.

Prvi razlog je gotovo očigledan: Regija Kampanija je imala priliku preduzeti mere zatvaranja, unapred, jer je virus u odnosu na severne regije došao kasnije.

Stručnjaci skreću pažnju na još dva faktora koja su bila presudna u uspesnom ratu protiv "čudovišta".

Informer

 



Jedan je veština lekara Kampanje: njihova profesionalnost i izvanredna sposobnost prilagođavanja teškim situacijama bili su osnovni.

Lekari iz Kampanje su gotovo svaki dan (a ne samo u vreme koronavirusa) primorani da rade u teškim i nesigurnim uslovima, da se bore sa stalnom nestašicom bolničkih kreveta i čestih napada rodbine pacijenata na lekare.

Rad u vanrednim okolnostima je gotovo normalan u bolnicama u Kampanji. To iskustvo je omogućilo medicinskom osoblju Juga da ne poklekne pred pandemijom, da dobro organizuje pristup hitnoj pomoći i da savršeno upravljaju nedostatkom bolničkih kreveta.

Postoji još jedno objašnjenje žasto je broj preminulih od koronavirusa na Jugu vrlo nizak: to je čvrsta porodična mreža koja u Kampanji, za razliku od severa, preživljava.

Informer

 



U Kampanji stariji se retko smeštaju u staračke domove.

Roditelji, dede i bake nastavljaju da žive s decom i unucima. To je sprečilo masakr među starijim ljudima, koji se desio u staračkim domovima u drugim delovima Italije.

Kombinacija tri faktora približava Kampaniju pobedi, ocenjuju mediji.