17.04.2020.

13:08

Foto:

Planeta

PREMIJERKA BELGIJE POTVRDILA VUČIĆEVE REČI! Mnoge zemlje kriju BROJ UMRLIH I OBOLELIH od korone!

Premijerka Belgije je ovim transparentnim pristupom potvrdila i reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mnoge zemlje ne objavljuju pravi broj obolelih i preminulih od korone, nego se za jedan broj umrlih navode drugi uzroci smrti.

Srbija po tom pitanju je potpuno transparentna, a očigledno je i Belgija izabrala taj put, bez "friziranja" realnog stanja.

Premijerka Vilmes objasnila je da je vlada „napravila izbor pune transparentnosti prilikom saopštavanja smrti povezanih sa KOVID-19“, čak i ako je rezultiralo „brojevima koji su ponekad preuveličani".

Podsetimo, stopa smrtnosti od koronavirusa u Belgiji iznosi, prema analizi američkog univerziteta Džon Hopkins, 13,4 odsto, jedan od razloga za to je dramatična situacija u domovima za stare.

Premijerka također navodi da su tom broju pridodali i broj umrlih za koje se pretpostavlja da su podlegli virusu, iako to nije dokazano testiranjem, što druge zemlje ne rade.

Ukupan broj umrlih narastao je na 4.857, a od prvog slučaja zaraze početkom februara broj obolelih je dosegao više od 33.500.

U poređenju s Belgijom, Ujedinjeno Kraljevstvo ima dosad 13.000 umrlih, a Francuska 17.000, ali iako je njihov tužni bilans tri do četiri puta veći, radi se o zemljama koje imaju šest puta više stanovnika.

Gledajući broj umrlih od koronavirusa na milion stanovnika, Belgija s brojkom od 419 uveliko prednjači pred svojim britanskim prekomorskim komšijama (190), kao i pred Francuskom (263), a prvi put je premašila i Španiju (409).

BONUS VIDEO: