23.04.2020.

11:23

Foto:

Planeta

VEĆINA MEDICINSKIH SESTARA U ŠPANIJI RADILA BEZ OPREME! To objašnjava veliki broj zaraženih zdravstvenih radnika

Od 11.000 anketiranih medicinskih sestara širom Španija, 74 odsto je reklo da nema maske u svojim bolničkim jedinicama, a 55 odsto je prijavilo nedostatak zaštitnih odela.

- Zdravstveni radnici nisu imali najosnovniju zaštitnu opremu od virusa, što bi moglo da objasni izuzetno veliki broj zdravstvenih radnika koji su oboleli od COVID-19 - kažu iz Koledža.

Međutim, oni veruju i da ima mnogo više slučajeva zaraze među zdravstvenim radnicim nego što to pokazuju zvanični podaci, jer istraživanje koje su uradili pokazuje da je dve trećine medicinskih sestara imalo simptome, ali nije bilo u mogućnosti da se testiraju.

Izveštaj takođe otkriva da je 5 odsto njih moralo da radi sa simptomima.

Ministarstvo zdravlja Španije u ovom izveštaju tvrdi da visoka stopa zaraze među zdravstvenim radnicima može biti pripisana različitim faktorima. Oni kažu da je početnoj fazi virusa bilo malo saznanja o tome kako se on prenosi.

Studija otkriva i da mnogi zdravstveni radnici nisu prošli sve obuke specifične za ponašanje u okolnostima COVID-19, za lečenje pacijenata i upotrebu posebne zaštitne opreme. Neke medicinske sestre rekle su i da su morale i po 14 sati da rade sa istom zaštitnom opremom.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE

BONUS VIDEO: