24.04.2020.

21:52

Foto:

Planeta

NAJPRE JE ISMEVAO RUSIJU I PUTINA, A SADA GA ZBOG STRAHA OD MOSKVE ČUVAJU SPECIJALCI! Evropski političar ne zna šta da radi!

Prema češkom nedeljniku „Respekt", zvaničnici se plaše odmazde Moskve i zbog rušenja spomen-obeležja i zbog preimenovanja Pod kastani namesti (Trg kestena) na Trg Borisa Nemcova, gde je smeštena ruska ambasada.

Publikacija podseća da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu već zahtevao da uprava Praga bude odgovorna za ove akcije, a ruski Istražni komitet je pokrenuo krivičnu prijavu za „javno skrnavljenje simbola vojne slave Rusije". Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov naglasio je da bi inicijatori rušenja trebalo da budu „svesni rizika daljeg pogoršanja ove situacije".

Pored toga, list tvrdi da su češke službe bezbednosti pratile dolazak Rusa u Prag, koji može predstavljati opasnost za Kolara. Oni su takođe primetili dolazak grupe ruskih obaveštajca iz Rusije u Evropu.

BIL GEJTS ĆE ODGOVARATI ZA ZLOČIN PROTIV ČOVEČNOSTI?! Amerikanci masovno potpisuju peticiju, terete ga za zlouptrebu mdicine! BELA KUĆA MORA DA ODGOVORI!

Spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konevu sagrađen je 9. maja 1980. godine na trgu u Pragu u znak zahvalnosti za činjenicu da je maršal naredio da ne koristi tešku artiljeriju prilikom oslobađanja Praga od nacista u maju 1945. godine i na taj način sačuvao istorijske zgrade.

Tokom godina spomenik je vandalizovan više puta. Poslednji takav slučaj dogodio se u avgustu 2019. Nepoznate osobe sipale su crvenu boju na spomenik i na spomen ploču napisale: „Ne krvavom maršalu! Nećemo zaboraviti."

PUTIN NIKAD NIJE PRIČAO OVAKO! SITUACIJA JE DRAMATIČNA, BUDUĆNOSTI RUSIJE JE U PITANJU! Kriza će biti brutalna, mnogo gora nego 2008.!

Podsetimo, 3. aprila ove godine spomenik je demontiran. Sergej Šojgu zatražio je od čeških vlasti da spomenik predaju Rusiji, ali je zahtev odbijen. Prema navodima vlasti, spomenik se ubuduće planira postaviti u Muzeju 20. veka. Ured gradonačelnika Praga obećao je da će izdvojiti sredstva za to.