25.04.2020.

14:46

Foto:

Planeta

U MOSTARU SU GA ZVALI RAKIJA, A SADA SE VERUJE DA BI MOGAO DA NASLEDI KIM DŽONG UNA! Oca su mu ubili, a on od tada beži da spase živu glavu!

Pjongyang i dalje ćuti o stanju svog vođe, ali zato su se uticajni strani mediji raspisali o Kimovim potencijalnim naslednicima. Blumberg i Fajnenšal Tajms kao mogućeg pretendenta na severnokorejski tron ističu i Kimovog nećaka Kim Han Sola.

Hrvatski portal 24 sataotkrio je da je ovaj član dinastije studirao u Mostaru, a kako tvrde, Hercegovci su ga tada zvali Rakija.

Ima gotovo deset godina da se unuk pokojnog bivšeg vođe Kim Džong Ila doselio u grad na Neretvi. Šesnaestogodišnji Kim došao je da studira na United World College, u međunarodnu školi koju su, zajedno s mladim Severnokorejcem, pohađala još 73 učenika iz 29 zemalja. Mostarci ga se navodno prisećaju sa simpatijama.

- Vazda je visio u jednoj kafani na Španskom trgu. Treba to videti. Uđeš u neku avliju, a tamo isto ko da je 1986. Tu se služilo piće, bila je i rakija, pravila je gazdarica. Tu je on pio, a ovi naši su ga zvali Rakija - priča jedna Mostarka za ovaj portal.

Čini se kako se mladi Kim zavukao pod kožu domaćinima.

- Bio je “chill”, preopušten tip. Nije imao veze s dedom. Normala. Bio je onako malo šmokljast. Nije pričao puno ni o stricu, koliko znam. Ok lik - zaključuje ona.

U to vreme o njemu se pisalo kao o suštoj suprotnosti aktuelnom diktatoru. Kim Han Sol odrastao je u Makauu, a u kasnijim istupima otvoreno je kritikovao svog strica.

U jednom intervjuu koji je dao tokom boravka u Mostaru, priznao je da sanja o povratku u domovinu. Ipak, čini se da mu ni u Hercegovini nije bilo loše.

- Totalno mu se svideo naš način života. Voleo je da sluša rok, voleo je da izlazi, voleo je da jede naše pite - priča jedna Mostarka. Družio se, kaže, najviše sa svojim kolegama s koledža.

Informer

- To ti je bio njegov krug, uglavnom stranci iz raznih delova sveta. Jednom mu je prišao jedan naš stariji čovek. Raspričali se njih dvojica i ovaj mu na kraju kaže: Dobar ti je bio dedo, al ovaj novi ti vala ništa ne valja - prepričava kroz smeh meštanka.

Novinari portala 24 sata su došli do vlasnice ugostiteljskog objekta u kojem je mladi Rakija provodio studentske dane.

- Ma non stop je bio tu. Imali bi partije petkom i subotom ovde u bašti. Ne sećam se da je baš pio rakiju, ali sećam se limunade i piva. On i ekipa s koledža bi uvek pili Karlovačko, ne znam zašto. A o njemu vam mogu reći samo najlepše. Momak kao i naši momci, normalan, družili se, bio je pristojan. Kad bi me sreo na putu bi me pozdravio... Sve je bilo ekstra. Nedostaje nam - setno govori ugostiteljka.

Mostarac koji je s Kimom pohađao isti koledž kaže kako je mladić nekad znao da nestane iz škole. Kad bi posumnjali da je u opasnosti, povlačili su ga na neko sigurnije mesto. Ali uglavnom je sve bilo u redu.

Nakon dve godine je diplomirao i nastavio studije u Francuskoj.

A gde je sad Kim Han Sol? Ne zna se.

Bezbrižne studentske dane zamenila je surova severnokorejska stvarnost. Pre tri godine, na aerodromu u Kuala Lumpuru, ubili su mu oca, Kim Džong Unovog polubrata. Od tada je s majkom i sestrom u begu, a njihova trenutna lokacija je nepoznata. Poslednji izveštaji navode kako je zaštićen, ali umoran od sigurnosnih mera i života u egzilu.

Pišu kako često pije, i to po danu.

BONUS VIDEO: