26.04.2020.

12:40

Foto:

Planeta

DRŽALI VIRUS POD KONTROLOM, SAD U PANICI! Hongkongu preti drugi talas, oni koji su ozdravili, opet oboleli od korone

Kako prenosi "South China Morning Post" reč je o dve osobe koje su došle iz inostranstva, odnosno iz Velike Britanije. Ove brojke dolaze kao opomena, s obzirom na to da je ovo zabeleženo samo dan pošto grad nije imao novih slučajeva korona virusa u periodu od 24 sata.

Šefica Centra za zaštitu zdravlja dr Čuang Šuk-kvan potvrdila je da su tek izlečeni pacijenti ponovo pozitivni na koronavirus, ali prema njenom mišljenju, postoji mala verovatnoća da se virus proširio u zajednici. Šuk-kvan ističe da je tek kod jednog procenta od 741 pacijenta zabeleženo ponovo javljanje virusa.

Naši stručnjaci smatraju da je virus mogao da ostane posle lečenja i da je rizik po drugo što se tiče širenja virusa mali - kazala je ona.

Dr Lau Ka-hin istakao je da se osam pacijenata nalaze u izolaciji pošto su opet krenuli da ispoljavaju blage simptome koronavirusa, kao što su kašljanje i curenje nosa, dok su neki bili asimptomični. On je dodao da će iskoristit nalaze krvi kod ovih ljudi kako bi bolje upoznali virus, odnosno njegove epidemiološke i kliničke karakteristike.

- Istraživanjem njihove krvi znaćemo tačno koji tip antitela postoji u pacijentima. Takođe, da bismo bili sigurniji, takođe ćemo proučiti virus u tim uzorcima i uzgajati ga, kako bi ustanovili da li je preživeo i da li je aktivan - kazao je Lau.

Prema poslednjim podacima, 1.038 osoba je zaraženo korona virusom, dok su četiri osobe preminule.

Informer

Pre mesec dana, delovao je da je Hongkong pobedio virus. Ovaj kineski grad primenio je odmah po pojavi virusa mere koje su danas poznate širom sveta: mapiranje virusa, socijalno distanciranje, pojačano pranje ruku i nošenje maski i druge zaštitne odeće.

Hongkong je bio dokaz da ove mere funkcioništu, zbog čega je grad od 7,5 miliona stanovnika do početka marta imao samo 150 potvrđenih slučajeva koronavirusa, dok je broj zaraženih naglo rastao u Južnoj Koreji, Japanu, Evropi i Americi.

Međutim, Hongkong je ubrzo zatim postao primer šta se desi kada prerano spusti gard. Naime, broj obolelih skoro se duplirao u samo nedelju dana od kada su olabavljene mere, pošto su virus doneli mnogi koji su se vratili u grad.

SVE O KORONAVIRUSU PROČITAJTE OVDE.

BONUS VIDEO: