28.04.2020.

16:57

Foto:

Planeta

VEOMA POVERLJIV DOKUMENT PROCURIO U ITALIJI! Upozorava na katastrofalne posledice ako država uradi jednu stvar

Odgovorni stručnjaci, koje predvodi prof. Silvio Brusafero, razradili su model na temelju veoma zaraznog soja koji je u Italiju dospeo iz Nemačke.

Prema tome modelu, već bi samo otvaranje škola u ovoj fazi imalo veoma ozbiljne posledice: razbuktalo bi zarazu tako snažno da bi potreba za intenzivnom negom premašila ukupan broj dostupnih ležajeva u intenzivnoj nezi u Italiji.

Napomenimo da je Italija od početka proboja pandemije više nego udvostručila broj ležajeva na intenzivnoj nezi, sa oko 4.300 na oko 9.000, opremljenih i respiratorima bez kojih mnogi pacijenti ne bi mogli da prežive (a mnogi su preminuli uprkos tome). Naime, Covid-19 se kod iole slabijih pacijenata razvija u naglu obostranu upalu pluća, napadajući istovremeno i srce.

Italijanski Tehničko-naučni odbor smatra automatski riskantnima sve osobe s navršenih 60 i više godina. Izuzetaka, naravno, ima u oba smera, ali statistika dosadašnjih slučajeva kaže da je kod osoba 60+ rizik smrtnog ishoda nekoliko puta veći nego kod osoba 60-. Igraju ulogu, naravno, sistemske autoimune, odnosno hronične bolesti, posebno dijabetes, igra negativnu ulogu pretilost, dakle i koncentracija tih faktora kod osoba starijih od 60 godina, ali igra ulogu i slabija odbrambena sposobnost starijeg organizma i ako je zdrav.

Granica od 60 godina može se doimati proizvoljnom u pojedinačnim slučajevima, ali je značajna u opštoj populaciji, sudeći po statistici smrtnih slučajeva.

Informer

Kakve onda veze ima škola? Naprosto zato što školska populacija ne živi samostalno i izolovano, nego u zajednici dvogeneracijskih ili višegeneracijskih porodica. Može zarazu prenositi i pronositi a da sama ne pokaže nikakav simptom.

Škola nije izuzetak. Naprosto, u ovoj fazi, bilo u kom scenariju otvaranja koji bi podrazumevao grupne kontakte, infektivnost bi prešla epidemijski prag i tako pokrenula novi talas epidemije.

To objašnjava zabranu okupljanja, dakle i na treninzima ekipnih sportova, a tim više u crkvama, gde glavna populacija nisu ljudi u trećoj deceniji i u naponu snage i fizičke spremnosti.

Odbor je izračunao:

- ako rasprostranjenost mera individualne zaštite smanji prenosivost zaraze za 15 posto, scenario otvaranja komercijalnog sektora ne bi izazvalo prelazak epidemijskog praga samo ako bi uspela da se spreči prenosivost u zajednici na starije od 60 godina.

- Ako pak rasprostranjenost mera individualne zaštite smanji prenosivost zaraze za 25 posto, scenario otvaranja komercijalnog i ugostiteljskog sektora ne bi izazvao prelazak epidemijskog praga samo ako bi se uspela spriečiti prenosivost u zajednici na starije od 65 godina.

Poželjnim smatra smanjenje prenosivosti za 20 posto, ali uz korištenje mera zaštite (fizička razdaljina, maske, rukavice, pranje i dezinfekcija ruku), uz mogućnost praćenja kretanja, uz porast individualne i kolektivne svesti o opasnosti od pandemije.

SVE O KORONAVIRUSU MOŽETE DA PROČITATE OVDE.

BONUS VIDEO: