29.04.2020.

13:07

Foto:

Planeta

NEMAČKA NA KORAK DA VRATI NAJSTROŽE MERE! Odlično im je išlo, olabavili su propise, a sada su primetili ZASTRAŠUJUĆU PROMENU!

Ova zemlja je polako ublažavala svoje karantinske mere, nakon što se kotirala daleko bolje od evropskih suseda, čemu je, osim izolacije, doprinela i agresivna politika masovnog testiranja.

Međutim, stopa reprodukcije virusa u zemlji - poznata kao broj "R" - koja meri koliko ljudi zarazi jedna osoba inficirana virusom Covid-19, sada je odskočila na 1, a do nedavno je bila 0,7 .

To zapravo znači da jedna inficirana osoba može da inficira još jednu osobu, što je više u odnosu na raniji period ovog meseca. Iako deluje da je reč o nijansama, ova promena uznemirila je nemačke stručnjake, o čemu možete čitati OVDE. 

Broj novozaraženih u Nemačkoj u ponedeljak je porastao za 1.018, u utorak za 1.144, a zemlja sa više od 160.000 zaraženih i 6.324 umrlih se već priprema za drugi talas pandemije.

I kancelarka Angela Merkel upozorila je na porast stope reprodukcije virusa, dodajući da očekuje da će još napredovati, ali samo malo iznad broja 1. Međutim, svaki miliprocenat je važan i može da odredi sudbinu zemlje, posebno u atmosferi "olabavljenih" mera.

- Ako stignemo do tačke u kojoj svaki pacijent inficira 1,1 osobu, do oktobra ćemo se vratiti na granice našeg zdravstvenog sistema u pogledu kreveta za intenzivnu negu. Međutim, ako dođemo do 1,2 tada ćemo već u julu imati puni kapacitet našeg zdravstvenog sistema2 - upozorila je Merkelova.

Ona je pozvala je Nemce da pokažu izdržljivost i disciplinu da bi se probili kroz pandemiju koronavirusa koja je "još uvek na početku".

Nemačka je zbog svega i dalje u pripravnosti da vrati najstrože mere, tim pre što je Merkelova zabrinuta da se Nemci neće držati preporuka za socijalno distanciranje nakon što su se savezna i regionalne vlade dogovorile da ove nedelje ponovo otvore neke prodavnice.

"Na tankom smo ledu, rekla bih veoma tankom", rekla je pre nekoliko dana kancelarka u obraćanju u Bundestagu. Više o tome čitajte OVDE.

BONUS VIDEO: