06.05.2020.

15:09

Foto:

Planeta

NEMCI NAŠLI "AHILOVU PETU" KORONE?! Napašće je dvostrukim udarcem, naučnik Ivan Đikić otkrio detalje!

U saopštenju tog instituta, na čijem čelu je hrvatski naučnik Ivan Đikić, navodi se da su naučni timovi identifikovali protezu (PLpro) virusa SARS-kov-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba tačka koja bi mogla biti svojevrsna „ahilova peta“ novog virusa korona, prenosi Tanjug.

PLpro je, inače, neophodan u generisanju viralnih polipeptida i za sastavljanje virusa u ljudskim ćelijama.

​Uz to novi virus korona koristi taj enzim kako bi prigušio imunološki antiviralni odgovor tela, što mu pomaže da promeni imuni sistem osobe u svoju korist. Na taj način virus može lakše da se umnožava i širi dalje, navodi se u saopštenju.

Tim naučnika je pokazao da se farmaceutskim targetiranjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom GRL-0617 može blokirati širenje virusa i pojačati antivirusni imunitet u ljudskim epitelnim ćelijama, koje su primarno mesto ulaska patogena u ljudski organizam.

„Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se zasniva na dvostrukom udarcu targetiranjem PLpro-a: Zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sistema u isto vreme“, precizirao je Đikić, koji je i glavni autor ovog naučnog rada.
 

Ðikić kaže da su da bi došli do ovog rezultata kombinovali biohemijsko, strukturalno i funkcionalno znanje na IBC-u., te dodaje da je zahvalan timu koji je postigao puno u vrlo kratkom periodu.

"Naša istraživačka šradnja sa Institutom za medicinsku virologiju pod vođstvom Sandre Cisek bila je kritična u pokazivanju kako inhibicija PLpro-a zaustavlja virus", rekao je Ðikić.
 

On je dodao da su veliku ulogu imali i naučnici sa Instituta za medicinsku virologiju, te stručnjaci iz Frankfurta, Minhena, Majnca, Frajburga i Lajdena.

BONUS VIDEO: