08.05.2020.

07:15

Foto:

Planeta

(VIDEO) REKA KOJA GUTA LJUDE! Tutnjava ledi krv u žilama, a ogromni talasi poklapaju sve pred sobom! NAJSTRAŠNIJI PRIRODNI FENOMEN DOGAĐA SE U KINI!

Reč je o najvišem rečnom plimnom talasu na svetu koji dostiže do 9 metara visine i brzinu od oko 40 km na sat. Ova pojava se javlja uz veliku tutnjavu koja se čuje desetak kilometara daleko, a najintenzivnija je oko jesenje ravnodnevnice za vreme mladog ili punog meseca.

Nivo vode u reci je tada najniži, a intenzitet plime Istočnog kineskog mora najveći. To je tzv. sizigijska plima koja nastaje kada su Sunce i Mesec u istoj ravni i privlače vodu u istom pravcu. Kažu da je ovaj fenomen u kineskim letopisima zabeležen još 1056. godine.

Informer

Septembra 2013. godine plimni talas u koritu reke Ćantang bio je posebno visok, probivši delimično nasip i povredivši nekoliko posmatrača. 

Iako svake godine u septembru reka „podivlja“ hrabri, da ne kažemo ludi „avanturisti“ surfuju dok pojedinci zaista bivaju zatečeni talasima koji prelaze sve zaštitne ograde i barijere. 

Identični fenomeni ulaska velikih plimnskih talasa u korito reka prisutni su u rekama Gang, Ind, Amazon i u više britanskih i francuskih reka, kao i u nekoliko reka Norveške, Australije, Severne i Južne Amerike, ali nijedan od tamošnjih plimnih talasa ne može da se meri sa žestinom onog u koritu reke Ćantang.

BONUS VIDEO: