09.05.2020.

10:42

Foto:

Planeta

OTKRIVENA POSLEDNJA PORUKA NACISTIČKIH VOJNIKA U DRUGOM SVETSKOM RATU! Britanski šifranti su je presreli, OVE REČI SVE GOVORE! (VIDEO)

Istoričar koji se bavi aktivnostima Državnog komunikacionog štaba (GCHQ) Velike Britanije, Toni Komer, kazao je da ta poruka zapravo daje “mali uvid u to ko su ti stvarni ljudi iza ratne mašinerije".

- Dok se ostatak Ujedinjenog Kraljevstva spremao da slavi kraj rata, ostali pripadnici GCHQ nastavili su da rade kako bi održavali zemlju sigurno - objasnio je Komer, a prenosi "Skaj".

Poslednja poruka nemačkih snaga poslata je 7. maja 1945. godine u 7.35 sati ujutru.

"Britanske trupe ušle su u Kukshaven 6. maja u 14 sati. Od sada, kompletna komunikacija putem radija se prekida. Želim Vam sve najbolje - u potpisu, poručnik Kunkel", navodi se u prestretnutoj poruci koju su dešifrovali Britanci.

Posle nje, odmah je došla još jedna.

"Zatvaramo zauvek. Sve najbolje, zbogom", stoji u drugoj poruci.

Četiri dana pošto je potpisao kapitulaciju, feldmaršal Vilhelm Kajtel je uhvaćen i poslat pred Međunarodni vojni sud, gde je osumnjičen da je počinio sledeće zločine: zavera za činjenje zločina protiv mira, ratni zločini i na kraju zločini protiv čovečnosti.

MVS je odbio Kajtelovu odbranu da je on samo izvršavao naređenja. U skladu sa odbijanjem, on je optužen po svim tačkama optužnice.

Mnogi istoričari smatraju da bi se pojačao utisak kriminalne a ne vojne prirode Kajtelovih dela, saveznici su odbili zahtev da bude streljanj, te su ga umesto toga obesili.

BONUS VIDEO: