10.05.2020.

08:12

Foto:

Planeta

JUČE JE PROSLAVLJEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM! Nemci su 2 puta potpisali kapitulaciju, a evo i zašto! (VIDEO)

A, to i nije jedina nelogičnost jer, pre toga, Nemci su već jednom potpisali kapitulaciju!

Prva kapitulacija Trećeg Rajha sa Saveznicima je potpisana u Remsu 7. maja i stupala je na snagu 8. maja u 23:01 po srednjoevropskom vremenu. Ovaj datum se često naziva Dan pobede u Evropi i u većini zapadnih zemalja. 

Međutim, Josif Staljin je bio nezadovoljan ovim događajima, pošto je smatrao da predaju mora da primi samo izaslanik vrhovne komande Sovjetskog Sveza i da dokument bude potpisan u Berlinu i insistirao je da je protokol iz Remsa bio samo preliminarni, a da se glavna ceremonija mora održati u Berlinu, gde se tada nalazio maršal Georgij Žukov.  

Stoga je organizovana druga ceremonija uveče 8. maja (kada je već bio 9. maj u Moskvi zbog razlike u vremenskim zonama).  Feldmaršal Vilhelm Kajtel kao načelnik štaba Vrhovne komande Vermahta, general-pukovnik Hans-Jirgen Štrumpf kao predstavnik Luftvafe i admiral Hans Georg fon Frideburg su potpisali nemačku kapitulaciju u štabu Sovjetske armije u Berlin-Karlshorstu. Ispred saveznika nemačku predaju prihvatili su sovjetski maršal Žukov i britanski maršal Artur Teder.