11.05.2020.

14:04

Foto:

Planeta

(VIDEO) UKOLIKO SE NAĐETE NA OVOM MESTU - UMREĆETE! Za 30 sekundi ćete osetiti vrtoglavicu, nakon dva dana nastupa SMRT!

Černobiljska nuklearna katastrofa koja se dogodila 1986. godine u nuklearnoj elektrani Lenjin smatra se najvećom ekološkom katastrofom u istoriji nuklearne energije.

Od jeseni 1986. specijalni timovi se bore da suzbiju posledice radijacije, jer je ogromna emisija oslobođene energije iz radioaktivnog materijala topila sve oko sebe.

Nakon katastrofe najviše je bio oštećen reaktor 4, gde je radijacija bila najjača. Iako ovom reaktoru nikako nije trebalo prilaziti, naučnici nisu mogli da odole izazovu.

Unutar reaktora pronašli su najsmrtonosniji nuklearni otpad, odnosno lavu koju su nazvali "Slonovo stopalo". Procenjuje se da je radioaktivnost te godina bila oko 1.000 puta jača od doze koja izaziva rak.

Izloženost zračenju od 30 sekundi izaziva vrtoglavicu koja traje nedelju dana. Dva minuta izloženosti i ljudske ćelije počinju da se raspadaju, za četiri minuta sledi povraćanje, dijareja i groznica. Posle 300 sekundi izloženosti nakon dva dana nastupa smrt, kako prenosi "Blic".

"Slonovo stopalo" bilo je nekoliko metara dugačko, a nivo radijacije je bio toliki da je mogao da ubije čoveka za samo par sekundi.

Iako se nivo zračenja ove lave smanjuje, i dalje predstavlja ozbiljnu opasnost za ljudsko zdravlje.