12.05.2020.

13:04

Foto:

Planeta

(VIDEO) JEZIVI PAS ROBOT ZAVODI KORONA RED U PARKU! Žena je sedela na klupi, čula je ZASTRAŠUJUĆI ZVUK, a kad se okrenula doživela je šok i ODMAH POBEGLA!

Nazvan Spot, robot će pomoći u naporima bezbednog distanciranja u parkovima, vrtovima i prirodnim rezervatima kojima upravlja singapurski Odbor za nacionalne parkove (NParks) i u parkovima kojima upravljaju gradska veća.

Robot Spot će emitovati snimljenu poruku podsećajući posetioce parka da poštuju mere bezbednog distanciranja. Opremljen je kamerama, ima video-analitiku kako bi se procenio broj posetilaca u parkovima.

Kamere, međutim, neće moći da prate ili prepoznaju određene pojedince, niti će prikupljati bilo kakve lične podatke. Kao deo dvonedeljnog eksperimenta, Spot će biti raspoređen u parku u periodima kada nema previše ljudi, a pratiće ga najmanje jedan policajac.

Ovaj robot, prvobitno napravljen u američkoj kompaniji Boston Dinamiks u stanju je da se efikasnije kreće kroz prepreke u poređenju sa robotima na točkovima, što ga čini pogodnim za različite terene. Takođe je opremljen sigurnosnim senzorima za otkrivanje predmeta i ljudi unutar 1 m kako bi se izbegao sudar.

GovTech, vladina agencija za tehnologiju, poboljšala ga je različitim funkcijama kao što su daljinsko upravljanje, 3D mapiranje i poluautonomne operacije. Trenutno se planira razvoj analitike koja će omogućiti Spotu da proveri da li posetioci parka poštuju mere bezbednog distanciranja.

NParka takođe raspoređuje 30 bespilotnih letelica kako bi otkrio posetioce u odabranim parkovima i prirodnim područjima.

Robot Spot trenutno je angažovan i u izolacionom centru zajednice Changi Egzibišn Center, u koji se smeštaju pacijenti sa blagim simptomima, a robot pacijentima isporuče neophodne stvari, poput lekova.

BONUS VIDEO: