12.05.2020.

13:44

Foto:

Planeta

ČEŠKI MEDIJI MU NACRTALI METU! Ruska ambasada u Pragu traži zaštitu za diplomatu!

Pozivajući se na navode českih obaveštajnih službi, praški nedeljnik Respekt već je ranije pisao o ruskom diplomati koji je početkom aprila doputovao u Prag i koji je navodno sa sobom nosio otrov ricin namenjen lokalnim političarima koji su razljutili Rusiju.

Rukovodilac ruske Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju Eleonora Mitrofanova odbacila je ove otpužbe kao čistu provokaciju, povezujucći ih sa produbljivanjem tenzija između dve zemlje nakon uklanjanja spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu.

Ruska ambasada u Pragu tvrdi da diplomata, čiji je identitet otkriven u českim medijima, dobija pretnje zbog ovih otpužbi, zbog čega je i zatražila policijsku zaštitu za njega.

Do sada još uvek nema dokaza da su tri gradonačelnika Praga koja su razljutila Rusiju bili predmet navodne zavere, ali su sva trojica ipak dobili policijsku zaštitu. Kako BBC prenosi, reč je o Ondreju Kolaru, Zdeneku Hribu i Pavelu Novotniju.

Česka televizija je prikazala dokumentarac u kojem se navodi da je ruski diplomata umešan u zaveru Andrej Končakov, direktor Ruskog centra za nauku i kulturu u Pragu, navodno ruski tajni agent.

Ruska ambasada je na svojoj fejsbuk stranici napisala da je jedan njihov zaposleni meta anti-ruske kampanje, ali nije navela njegovo ime. Nekoliko medija u Rusiji takođe je prenelo da je reč o Andreju Končakovu.

Končakov je za jedan češki portal izjavio da je u torbi nosio "dezinfektante i slatkiše", a ne ricin kao što se navodi.

Prag i Moskva trebalo bi da otpočnu dijalog u narednim danima kako bi pokušali da ublaže rastuću napetost u bilateralnim odnosima.