12.05.2020.

13:53

Foto:

Planeta

SVI ODLAZE KUĆI, SAMO ONI NE! Zbog pandemije oko 150.000 pomoraca "zarobljeno" širom sveta

-I dalje utovaramo, plovimo i istovaramo teret, ali počinjemo polako da shvatamo da smo zarobljeni. S broda se ne može otići - kaže Tomas.

Tomas je jedan od 150.000 mornara koji su zarobljeni na svojim brodovima i prisiljeni da, uprkos tome što su mnogima ugovori istekli, rade unedogled.

Mnogi od njih imaju porodice, ali ne znaju kad će ih ponovo videti.

Teretnim brodovima obavlja se oko 90 odsto svetske robne trgovine, a oko 1.200.000 mornara često radi u opasnim uslovima, sedam dana u nedelji.

Britanija, Španija i Holandija proglasile su ih ključnim radnicima u doba pandemije korona virusa, ali oni su na ivici - rade više nego što je napisano u ugovorima, premoreni su i pod stresom.

Međunarodna federacija radnika u transportu (ITF) primila je više izveštaja o članovima posada koji su u stanjima opasnim po život, ali kojima je onemogućena hitna pomoć u lukama, iako njihove bolesti nisu vezane za korona virus.

Informer


Sindikati i pomorske organizacije upozoravaju na zdravstvenu i sigurnosnu krizu i pokušavaju da lobiraju kod vlada da dopuste članovima posada povratak kući, ali za sada imaju malo uspeha u tome.

Evropska komisija je izdala smernice koje bi trebalo da obezbede sigurno kretanje mornara i brodarskih kompanija i predložila nekoliko luka, uključujući Singapur, Roterdam, Gibraltar i Hongkong, gde bi posade mogle sigurno da se smenjuju.

Međutim, sindikati kažu da vlade država u kojima se te luke nalaze nisu odgovorile.

Vlade uspevaju da prebace iz inostranstva svoje državljane kući i putnike sa kruzera, ali 150.000 moreplovaca i dalje su na moru i ne mogu se vratiti kući - kaže Mark Dikinson, generalni advokat sindikata pomoraca Nautilus International.