14.05.2020.

19:08

Foto:

Planeta

BOING I ERBAS SU NA KOLENIMA, PUTIN NAREDIO DA RUSIJA PREUZME PRIMAT I U CIVILNOJ AVIJACIJI! Ovo je do sada bilo neprikosnovena priča EU i SAD!

Putin je naglasio da je Rusija među malobrojnim državama koje mogu da proizvode i vojne i civilne avione i helikoptere.

- Domaći avioni po mnogim svojim karakteristikama ravnomerno konkurišu stranim avionima, liderima na međunarodnom tržištu, a pravo da vam kažem, po nekim parametrima, u borbenoj avijaciji, mnogo je superiornija - rekao je Putin.

- U tekućoj situaciji treba podržati bazu industrije, preduzeća za proizvodnju aviona kako bi se pokrenula ova kompleksna, a po mnogim parametrima, jedinstvena proizvodnja - rekao je ruski šef države.

On je pozvao da se povećaju narudžbine ruskim preduzećima koje proizvode avione, čime će se povećati potražnja za domaćim avionima.

- To će dati stimulans za otvaranje radnih mesta, modernizaciju proizvodnje, osvajanje novih modela letelica - rekao je on.

Podsetimo, Asošijeted pres  je preneo da kompanija "Boing" u aprilu nije uspela da proda nijedan komercijalni avion, a narudžbina za 108 letelica otkazana je pošto nagli pad avio-saobraćaja potpuno poništio potražnju.

Istovremeno, "Erbas" je saopštio da je u aprilu primio narudžbine za devet aviona, čime je njihov ukupan broj ove godine dostigao 299, nakon otkazivanja.