16.05.2020.

17:51

Foto:

Planeta

ROGOZINOVA DILEMA, "UMRETI OD STRAHA ILI SMEHA"! KAD JE ČUO KAKO TRAMP HVALI AMERIČKU SUPER-RAKETU mogao je samo da kaže: Rusija se predaje, nemojte više...

Dok je u petak pokazivao zastavu Kosmičkih snaga u Ovalnoj kancelariji, američki predsednik Donald Tramp je izneo nekoliko primedbi.

- Nemamo izbora. Moramo to uraditi, s protivnicima koje imamo tamo ... Ja to zovem super-raketom i čuo sam da je 17 puta brža od onoga što oni imaju trenutno - pohavio se Tramp.

Američki predsednik nije dao ni jedan detalj o misterioznoj raketi, ali se može pretpostaviti da je govorio o projektilu koji može da putuje nekoliko puta brže od brzine zvuka.

- Čuli ste da Rusija ima raketu koja je pet puta brža, a Kinezi nešto malo još brže. Sada ćemo mi imati raketu koja je 17 puta brža - naglasio je Tramp.

Primiviši na znanje, šef Roskosmosa, Dmitrij Rogozin je sarkastično reagovao.

"Pa, ne možemo ništa učiniti protiv super-super rakete."
 
Čini se da Tramp s vremena na vreme pravi bombastična poređenja američke tehnike s onim koji imaju određeni protivnici, a na štetu ovog drugog. Pre dve godine, pompezno je saopštio Kim Džong Unu, rekavši da je nuklearno dugme predsednika SAD "mnogo veće i snažnije od njegovog."

Moskva je već stavila u upotrebu svoj hiperzvučni projektil "Avangard". Montiran je na postojećoj balističkoj raketi i smatra se da je sposoban da dostigne brzinu od 27 mahova, čineći moderne proturaketne sisteme zastarelim zbog njegove prevelike brzine.