19.05.2020.

13:39

Foto:

Planeta

NAKON ŠTO SU MILITANTI ZAROBILI AERODROM SA RUSKOM VOJNOM OPREMOM Hitan razgovor Putina i Erdogana! Evo o čemu su razgovarali!

Razgovor dvojice lidera usledio je samo nekoliko sati nakon što su snage udružene sa međunarodno priznatom vladom Nacionalnog sporazuma Libije preuzele kontrolu nad vazdušnom bazom jugozapadno od Tripolija i zauzele sistem protivvazdušne odbrane ruskog porekla, montiran na kamionu.

- Predsednici Rusije i Turske izrazili su zabrinutost zbog eskalacije neprijateljstava u Libiji. Saglasni su da je potrebno da se odmah nastavi tprimirje i dijalog zasnovan na rezolucijama Berlinske međunarodne konferencije 19. januara 2020. godine i usvojenim Rezolucijom 2510 Saveta bezbednosti UN - navodi se u saopštenju.

Ovde možete pročitati zvanično saopštenje Kremlja o razgovoru između Putina i Erdogana.

Libija je od 2014. podeljena između zaraćenih frakcija. Libijska nacionalna armija, koju je predvodio general Halifa Haftar, prošle godine je pokrenula vojnu kampanju uz podršku Rusije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata za svrgavanje vlade Nacionalnog sporazuma sa sedištem u Tripoliju.

Turska i Rusija zauzele su se za nastavak mirovnih pregovora u januaru, ali mirovni proces se pogoršao nakon što je prekid vatre više puta kršen i strane pristalice obe zaraćenih strana nastavili su slanje oružja u zemlju.